FacebookTwitterLinkedIn

Iată cinci sfaturi pentru a atinge echilibrul dintre carieră și viața personală:

1. Învață să renunți la anumite lucruri

Încercarea de a fi perfecți și de a face pe plac tuturor duce, fără îndoială, la eșec. Învață să spui „nu” și renunță la ceea ce nu îți face bine. Astfel, îți vei face timp și vei avea energie pentru lucrurile cu adevărat importante.

2. Stabilește anumite limite și respectă-le

Avansul tehnologic permite angajaților să fie „prezenți” la birou și în afara programului, însă acest lucru nu este benefic. Încearcă să îți stabilești limite cu privire la disponibilitatea ta în afara orelor de muncă și nu îți mai verifica e-mailul înainte de culcare.

3. Învață să prioritizezi

La sfârșitul fiecărei zile, fă o scurtă evaluarea a activităților din ziua respectivă. Cum ți-ai petrecut timpul? Ce părți ale zilei au fost cele mai puțin productive? Dacă există activități sau care îți mănâncă timpul fără a-ți aduce un beneficiu, renunță la acestea. Timpul este prețios pentru a fi risipit făcând lucruri care nu te ajută cu adevărat.

4. Fii egoist în ce privește timpul tău liber

Pentru a putea da randament, este esențial să îți dedici timp relaxării. Chiar și atunci când ai calendarul foarte încărcat, nu renunța la timpul tău liber. Mergi la sala de fitness – exercițiile îți îmbunătățesc starea de sănătate și eliberează endorfine, substanțe chimice care îți cresc starea de bine. Alocă-ți o jumătate de oră dimineața pentru meditație, practică ce reduce stresul și anxietatea. Indiferent de ceea ce alegi să faci în timpul tău liber, nu renunța la aceste activități în detrimentul muncii.

5. Cere ajutor

Suntem mai fericiți și productivi când avem în jurul nostru oameni pe care să ne sprijinim Apelează la un prieten dacă ai nevoie. Roagă un coleg să te ajute dacă simți că un proiect te copleșește. Încearcă să accepți că uneori ai nevoie de ajutor, însă fii dispus să îl oferi, la rândul tău.

Traducere și adaptare de pe Forbes.com.