FacebookTwitterLinkedIn

Una dintre cele mai ambițioase și mai ofertante expoziții care au loc în 2017 la Chatsworth este deschisă din această primăvară (25 martie) și durează până în toamnă (22 octombrie). House Style: Five Centuries of Fashion at Chatsworth aduce în camerele opulente ale casei piese couture de vestimentație, tiare și pălării, rochii de mireasă sau de botez, robe de încoronare și uniforme militare. Scopul este acela de a dezvălui personajele care au vizitat de-a lungul vremii camerele de la Chatsworth, de la avangardistele fashioniste ale secolului al XVIII-lea, Ducesa Georgiana și Ducesa Deborah, două dintre faimoasele surori Mitford, până la Adele Astaire, sora și partenera de dans a lui Fred, Kathleen „Kick” Kennedy, sora lui JFK și fostul model Stella Tennant.

Ideea expoziției House Style a apărut când Lady Burlington căuta în arhiva Chatsworth o rochie de botez pentru fiul său, James. După ce a văzut câte cutii pline cu piese de vestimentație adunate de-a lungul unui secol stau nedezvăluite, i-a întrebat pe Duce și Ducesă dacă poate invita un expert să le vadă. Expertul era Hamish Bowles, editor la ediția americană Vogue. Acesta a făcut mai multe vizite la Chatsworth, până a ajuns la concluzia că piesele erau atât de multe și de prețioase încât ar fi fost o pierdere să nu fie împărțite cu publicul. După șase ani de pregătiri, House Style decorează Chapel Corridor cu peste 100 de piese poziționate în ordine cronologică – scrisori personale, o broșă din aur care a aparținut Ducesei Georgiana, mănuși și poșete de seară din mătase, sculpturi în miniatură, fotografii, cele 11 perechi de pantofi din piele de crocodil ale Ducelui. Printre cele mai interesante obiecte de pe ruta vizitatorilor se numără rochia de încoronare din 1937 și rochia de mireasă a Stellei Tennant, nepoata Ducesei Deborah.

Șase rochii de la „petrecerea anului” au fost reunite pentru prima dată de când au fost purtate la Devonshire House Ball în 1897. În fiecare anotimp, cel de-al optulea Duce de Devonshire și soția sa, Ducesa Louise, găzduiau mai multe petreceri. La Jubileul de Diamant al Reginei Victoria, au regizat petrecerea costumată a secolului. Cea mai cunoscută firmă de fotografi din Londra a fost angajată pentru a fotografia invitații costumați și un cort imens a fost amenajat în grădina din spatele casei cu rol de studio foto. Multe dintre acele fotografii pot fi văzute astăzi la House Style.

Sposorizată de Gucci, expoziția conține și două rochii create de însuși directorul de creație Alessandro Michele pentru Ducesa de Devonshire și lady Burlington. Rochia Ducesei a fost inspirată de cărțile Merian din Colecția Devonshire și va fi expusă în State Closet, în timp ce rochia cu broderii grele pentru Lady Burlington va fi expusă în camera State Music.

„Este foarte emoționant să vezi schițele cum devin realitate pentru această expoziție atât de complexă. House Style s-a dezvoltat în ultimii șase ani astfel că acum cuprinde mult mai multe piese decât am prevăzut inițial, atunci când am analizat pentru prima dată arhivele Chatsworth. În unele cazuri, piese de vestimentație care nu s-au mai văzut din secolul 19 au fost acum reunite. Sper ca vizitatorii să aprecieze ambiția acestei expoziții și să exploreze cu entuziasm ceea ce aceste amintiri dezvăluie despre familia Cavendish”, spune Lady Burlington.

Citește și Secretul din cufăr – UP by Forbes 

Expoziția culminează în Great Dining Room cu o selecție fabuloasă de costume semnate Chanel, Balmain, Vivienne Westwood, Dior, Tom Ford, Erdem. Toate acestea în timp ce în camera New Gallery rulează un film rar cu Adele Astaire dansând în Irlanda, descoperit la Chatsworth în 2015, montat de artistul TJ Wilcox și arătat lumii pentru prima dată cu ocazia acestei expoziții. Adele, sora și partenera de dans a lui Fred Astaire, s-a căsătorit în familie în 1932, cu Lord Charles Cavendish. Ducesa Mary își amintește de prima întâlnire avută cu logodnica fiului său. „Toți adunați, ca niște stane de piatră, în bibliotecă: ușile grele s-au deschis și în locul lor a apărut această fată mică, foarte frumos îmbrăcată. Am așteptat să se apropie de noi, dar în loc să meargă ea a început să facă roata. Tuturor le-a plăcut la nebunie”.

Hamish Bowles, editor internațional la ediția americană Vogue, este curatorul expoziției, cu îndrumare în creație și design de la Patrick Kinmonth și Antonio Monfreda, duo-ul din spatele unora dintre cele mai memorabile expoziții de fashion din ultimii ani.

Pentru a coincide cu expoziția, Rizzoli a publicat „House Style: Cinci Secole de Modă la Chatsworth”, cu un cuvânt înainte scris de Ducele de Devonshire și o introducere de Contesa de Burlington, editată de Hamish Bowles. Cartea este disponibilă pentru vânzare în magazinele Stables și Orangery la Chatsworth.