Cautare
, Staff

Lifestyle |
|

Cinci lucruri pe care nu le știai despre Buenos Aires

Supranumit Parisul Sudului, grație arhitecturii realizate de arhitecți francezi, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Buenos Aires este o metropolă copleșitoare și port al estuarului Río de la Plata, realitate ce explică numele locuitorilor săi – los porteños.
shutterstock_559272994

Un oraș amețitor, cu numeroase atracții pentru vizitatori – de la celebrul stadion al echipei Boca Juniors, la Bombonera, la cafenele și librării impresionante – ascunde încă câteva atracții doar pentru cunoscători. În cei doi ani petrecuţi în capitala argentiniană, am purtat discuţii atât cu sociologi, psihologi, istorici, jurnalişti, profesori şi filozofi, cât şi cu prieteni şi cunoscuţi, și iată care sunt recomandările ei pentru tine:

 Capitala spectacolului

Buenos Aires reflectă, într-un mod generos, spiritul comic și ludic al oamenilor săi, printr-o remarcabilă ofertă de divertisment. Pe unul dintre bulevardele ce străbat enormul său centru, un șir nesfârșit de săli de teatru și de cinematograf etalează afișele spectacolelor, deseori ascunse de cozile de zeci de metri ale celor ce cumpără bilete de intrare.

 Los porteños și pasiunea lor pentru cărți

Cititori avizi, los porteños umplu librăriile în orice moment al zilei, iar, în cazul anticariatelor, și în timpul nopții. Cea mai renumită librărie este El Ateneo Grand Splendid, a cărei clădire a fost ridicată în 1919, pentru a găzdui o sală de spectacole. Ulterior, a fost transformată în cinema, iar de-a lungul deceniilor, a devenit librărie. Azi, vizitatorii pot răsfoi o carte într-una dintre lojele și balcoanele perfect conservate.

Inventatorii autobuzelor

În mijlocul acestui tumult străbate zgomotul asurzitor al autobuzelor. Argentinienii se mândresc cu inventarea, în anii ’20, a popularului mod de transport, creat, inițial, ca metodă ieftină de înlocuire a taximetrelor. În acest moment au una dintre cele mai bine puse la punct rețele de transport public, în plus, în acest mijloc de transport vei avea ocazia să admiri străzile orașului și să faci cunoștință cu localnicii.

Ritualul cafenelei

Este de remacat conservarea unui puternic spirit burghez, în ciuda masivului declin economic al ultimului deceniu. Astfel, în ciuda prețurilor din ce în ce mai mari, cafenelele și cofetăriile nu și-au pierdut clienții, iar existența unei cutume specifice aduce un șarm unic orașului. O scenă cinematografică are loc zilnic pe străzile și bulevardele orașului, atât în cartierele sărace, cât și în cele prospere – chelnerii merg netulburat, trecând prin trafic cu tăvi pe care stau, în echilibru impecabil, ceşti de cafea. Ei le livrează cu precădere funcționarilor aflați în timpul programului de lucru, în magazinele și instituțiile din zonă, păstrând savoarea tradiției de a servi cafeaua la ceașcă, în locul anostului pahar de carton.

Necropola de lux

Nu rata vizita la cimitirul Recoleta, necropola de lux situată în cartierul rezidențial omonim. Cel mai renumit și fotografiat cavou este cel al familiei Duarte. Acolo este înmormântată Eva Duarte de Perón, cea de a doua soție a președintelui Juan Perón. Autentic muzeu al istoriei naționale, cimitirul gazduiește mormintele multor personalități – politicieni, artiști, scriitori și oameni de știință, precum și membri ai aristocrației.

Dacă vrei să afli mai multe despre capitala Argentinei, te invitam de luni, 13 august, la cursul Ultimul tango la Buenos Aires. O metropolă exotică pe înţelesul tuturor, organizat de Fundația Calea Victoriei.

de Justina Irimia

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii