Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

Cinci lecții pe care le-am învățat de la Kurt Cobain

Am văzut, de curând, documentarul ”Cobain: Montage of Heck”, regizat de Brett Morgen. Articolul de față nu este însă o cronică de film, ci unul despre mentorat.
Kurt Cobain

Ce altceva decât un mentor a fost Kurt Cobain pentru generația tulburată a anilor ´90, din care fac și eu parte? Nimeni nu a putut explica, sociologic, de ce Nirvana a avut atâta succes, măsurat nu doar în numărul de albume vândute – un milion de exemplare al celui de-al doilea album al formației, ”Nevermind”, au fost vândute în nouă săptămâni de la lansare, față de așteptările de maximum 200.000 pe care le avea casa de discuri Geffen Records – sau prin deciziile neașteptate de business ale marilor companii – Colgate-Palmolive a achiziționat, în 1992, la puțin timp după succesul înregistrat de melodia ”Smells like teen spirit”, compania Mennen, producătorul deodorantului ”Teen Spirit”, într-o tranzacție de 670 de milioane de dolari –, ci și prin influența pe care a avut-o asupra a sute de milioane de tineri, cuantificată prin vânzarea a peste 100 de milioane de albume la nivel global.

Să trecem un pic dincolo de cifre și să traversăm Oceanul spre Bătrânul Continent, mai exact în România, Europa de Est. Astăzi, elevii de liceu au la dispoziție multe programe de dezvoltare personală și profesională. La începutul anilor 1990, într-o societate anarhică, de-abia desprinsă din noaptea comunistă care a durat 50 de ani, aceste programe nu numai că nu existau, dar nimeni din rândul formatorilor – și aici mă refer în primul rând la profesori – nu se gândea că așa ceva ar fi măcar posibil.

Ca elev de liceu, aveai două posibilități: te conformai normelor rigide desprinse din tipologia educațională comunistă, care te transformau într-un personaj obedient, incapabil să ia decizii proprii, uneori riscante însă avantajoase pentru dezvoltarea personală și profesională sau te revoltai împotriva acestui sistem. Am ales a doua variantă și, în afară de dificultățile inerente unei evoluții pe cont propriu, m-am lovit și de rezistența formidabilă la nou, cauzată de zeci de ani de experiență într-un sistem încorsetat, a cadrelor didactice.

Aș fi ipocrit să susțin acum, la 18 ani de la finalizarea studiilor liceale, că am făcut această alegere în mod conștient și că drumul pe care l-am parcurs a fost minunat și lipsit de riscuri. Pot spune că experiența nu a fost deloc una ușoară. Oricum, unul dintre puținele repere după care m-am ghidat atunci a fost muzica cântată de Nirvana. Era vorba despre o stare, nu despre o analiză pe text – nici nu știam versurile melodiilor în întregime,pe atunci nu exista internet la nivelul de azi, făceam rost de texte de la prieteni și le copiam de mână –, nu pot vorbi despre o alegere în deplină cunoștință de cauză. Știam doar că nu pot face parte din sistemul LOR și că trebuie să-mi creez singur setul de valori după care să-mi trăiesc viața.

După ce am văzut documentarul regizat de Brett Morgen, produs de HBO Documentary Films și Universal și la care fiica lui Cobain, Frances și soția sa, Courtney Love au fost coproducători executivi,  am fost în sfârșit în stare să sintetizez și să procesez informațiile acumulate din experiențele de acum 20 de ani. Iată cinci lecții pe care pot spune astăzi că le-am învățat de la Kurt Cobain, la 21 de ani de la momentul în care leaderul trupei Nirvana și-a pus capăt zilelor.

Familia este pe primul loc

Nu-ți neglija familia pentru profesie, nu te transforma într-un robot pentru care munca este singurul refugiu. Dependența de muncă este la fel de rea ca depenedența de fumat sau alcool, iar efectele ei se simt nu doar asupra ta, ci și a membrilor familiei tale. Găsește-ți întotdeauna timp pentru familia ta.

Mergi pe drumul tău

Indiferent de cât de bun ai fi în activitatea ta profesională, întotdeauna vor exista persoane care să arunce cu noroi și care să desconsidere munca pe care o faci. Nu trebuie să te afecteze aceste lucruri, mergi înainte pe drumul tău. Detractorii se vor opri, la un moment dat, în fața rezultatelor pe care le obții, iar dacă nu o vor face, vor deveni ridicoli în ochii celorlalți.

Orice ai face, fii liber!

”Punk înseamnă libertate muzicală. Este a spune, a face și a cânta ceea ce vrei. «Nirvana» înseamnă, potrivit definițiilor, libertate față de durere, suferință și lumea exterioară și aceasta este și definiția mea pentru Punk Rock”, spunea Kurt Cobain. Putem adapta acest citat oricărui tip de activitate profesională.

Urmărește-ți visul

Înainte ca trupa Nirvana să devină celebră pe toate meridianele și ca banii să înceapă să-i curgă în conturi, situația materială a lui Kurt Cobain nu a fost una tocmai bună. În acele vremuri, în încercarea de a câștiga câțiva bani în plus, cu care să-și finanțeze casetele demo, cântărețul a lucrat  pentru Lemon´s Janitorial Service. Atribuția principală: curățarea toaletelor, potrivit lui Krist Novoselic, basistul trupei. De altfel, cei doi au fondat la un moment dat compania ”Pine Tree Janitorial”, însă nu au avut niciun client.

Nu-ți fie rușine să muncești pentru a-ți atinge visul, chiar dacă munca prestată nu se ridică la nivelul tău intelectual și profesional. Important este să nu rămâi blocat în slujba respectivă și să-ți urmărești în continuare visul.

Nu te vinde ieftin

Primul contract semnat de Nirvana cu o casă de discuri a fost încheiat în ianuarie 1989 cu Sub Pop. Valoarea pare incredibilă astăzi: 600 de dolari pentru un an de zile.

Fără să-ți supraapreciezi efortul profesional, nu cere foarte puțini bani, chiar dacă încă nu ai experiență: ar trebui ca din banii câștigați într-o lună să-ți poți plăti măcar facturile și mâncarea.

 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii