FacebookTwitterLinkedIn

Mulți dintre noi navigăm prin viața profesională  de parcă am înota într-un lac, în loc să traversăm oceanul. Avem viziuni reduse atunci când luăm decizii. Ne concentrăm pe completarea unei sarcini, pe promovări sau pe întrecerea unui coleg în performanțe. Dar sunt multe acțiuni aparent minore care pot avea un impact major asupra traiectoriei carierei noastre. Dacă le ignori, riști să ajungi pe un țărm nedorit, sau mai rău, să te lovești neașteptat de o stâncă. Aici sunt  5 greșeli pe care le poți face în carieră și care ți-o pot afecta:

Conectarea doar în interiorul companiei la care lucrezi. Mulți oameni sunt conștienți de importanța creării legăturilor. Spre exemplu, nu este vorba doar depsre a schimba cărți de vizită când participi la evenimente, ci de a crea o relație profesională adevărată : lărgeşte-ţi orizontul privind din perspectiva altor oameni, fii deschis către noi idei,  construiește-ţi relații care îți vor ușura munca de zi cu zi. Însă mulți oameni se limitează la aceste activități de ,,conectare” doar în interiorul companiei la care lucrează. Culturile pot fi diferite, iar cei care au lucrat în diverse companii cunosc acest lucru. Pentru a fi deschis către noi idei și perspective, este nevoie să ieși din acea cultură, din cercul de colegi cu care interacționezi ușor. Navighează mai mult în larg! Multe din cele mai influente relații profesionale pe care le vei avea pot fi găsite în afara companiei – în special atunci când întâlnești dificultăți. Poate nu e un lucru ușor, dar merită să te dedici acestor legături externe.

Să iei hotărâri bazate pe bani. Statisticile arată că, indiferent de câți bani avem, mereu ne dorim să avem cu cel puțin 20% mai mult. Este dificil să ignorăm o promovare, mărire de salariu sau o schimbare în cadrul companiei ce ne-ar putea mări conturile bancare. Însă în carieră ești plătit pentru impactul pe care îl ai, nu pentru titlul deținut.  Alege drumul care îți va asigura experiențe prețioase, legături cu o mare însemnătate și care te va ajuta să înveți rapid, indiferent de venitul obținut.  Dacă oferi prioritate experienței, nu venitului, vei avea câștiguri mai mari de-a lungul timpului.

Evitarea eșecului. Pe parcursul carierei, vei întâlni de multe ori două alternative – una din ele este mai riscantă decât cealaltă. Multe persoane cu mari performanțe în viața profesională sunt adeseori nemulțumite că li se atribuie roluri nesigure, în care alții au eșuat. Situațiile dificile conduc la o creștere accelerată.  Succesul pe termen lung este bazat pe obținerea unei combinații de experiențe, dar și pe roluri ce îți influențează pasiunea și puterea. Cele mai dificile situații duc adeseori la o rapidă creștere personală.

Cumpărarea unei case. Da, acest lucru îți poate afecta cariera timpuriu. Organizațiile pun preț pe mobilitate. Vor ca angajații lor cu un potențial înalt să obțină experiențe. Chiar și pentru poziția de CEO se caută candidați cu experiență în mai multe funcții și expunere globală. E dificil să îndeplinești aceste criterii dacă ești ancorat într-un singur port. Dacă îți cumperi o casă înseamnă că vei fi închis într-un singur loc. Bineînțeles , crezi că este o bună oportunitate, o poți vinde oricând. Însă cheltuiala și efortul în a vinde o casă și a te muta în alt loc pot reprezenta un pas înapoi, motiv pentru care ai putea rata diverse oportunități.

Ratarea șanselor de a-i ajuta pe alții. Când faci ceva valoros pentru organizații sau pentru alții, vei fi răsplătit, însă niciodată nu vei fi răsplătit imediat. Aceasta este o lecție din viața profesională, nu foarte cunoscută. Cercetătorii au descoperit că angajații de succes sunt mai concentrați asupra succesului celor din jur, și nu pe cel propriu. Dacă există momente în care acțiunile tale pot aduce beneficii unei persoane, încearcă să faci acest lucru să se împlinească fără să aștepți ca favorul să fie returnat. De-a lungul timpului, ce construiești  te poate sprijini când nu te aștepți.

Traducere și adaptare de Carla Năstase