FacebookTwitterLinkedIn

ACM ICPC este cel mai mare concurs internațional de programare la nivel universitar, o competiție cu o tradiție de peste 40 de ani în cadrul căreia se înfruntă reprezentanții celor mai bune universități din lume.

Un român, în cursa pentru un miliard de euro

Spre deosebire de Olimpiadele Internaționale de informatică, ACM ICPC este un concurs pe echipe alcatuite din câte trei studenți, care trebuie să lucreze împreună, la un singur calculator, pentru rezolvarea a cât mai multe probleme în intervalul celor cinci ore de concurs. Începând cu 1997, IBM a devenit sponsorul oficial al competiției, iar anul trecut s-au înscris în concurs peste 10.000 de echipe din peste 2.000 de universități din întreaga lume. În ultimii 10 ani, echipa României s-a calificat de patru ori în finala ACM ICPC.

Sergiu Pașca, studentul român al anului în lume

 “Până acum, România s-a clasat la acest concurs undeva în prima treime a clasamentului. Un rezultat onorabil, dar nu suficient de bun, dacă luăm în calcul potențialul și rezultatele programatorilor români. Anul acesta, țintim un loc în primele 10 locuri, cu ajutorul taberei de pregătire de la Petrozavodsk”, spune Marius Dumitran, antrenorul echipei UniBucBigDawgs, care va reprezenta România în finala din luna iunie a concursului. 

Tabăra de la Petrozavodsk este recunoscută ca fiind unul din cele mai bune evenimente de pregătire de la acest nivel. Echipa României va participa pentru prima oară  la această tabără anul acesta, între 25 ianuarie și 5 februarie, cei trei membri ai echipei UniBucBigDawgs urmând să ia parte la concursurile zilnice de programare și să asiste la conferințele susținute de profesori de la cele mai bune universități.

Gruia Bădescu, studentul care vrea să schimbe înfățișarea României

“Oportunitatea de a învăța alături de cei mai buni din lume este imensă. Ceea ce ne dorim cel mai mult este să putem aduce înapoi în țară know-how-ul de acolo, astfel încât să îl putem da mai departe elevilor și studenților pe care îi antrenăm”, spune Dumitran care îmbină munca de preparator la Facultatea de Informatică de la Universitatea București  cu studiile doctorale și  a lucrat la Twitter și la biroul din Zürich al Google.

 “Fiecare dintre noi a primit oferte tentante de la facultăți și companii din afară țării”, spune Andrei Grigorean, cel de-al doilea antrenor al echipei, care a bifat și el două internship-uri la sediul central al Google din Mountainview. „Însă, ceea ce ne-am dori de fapt ar fi să putem pune umărul la dezvoltarea industriei de IT din România, prin construirea unor programe avansate de pregătire a programatorilor de la noi din țară.”

Împreună cu cei trei membri ai echipei, Andrei Grigorean și Marius Dumitran administrează Infoarena.ro, o platformă online de programare înființată cu scopul de a-i ajuta pe elevi și studenți să își perfecționeze cunoștințele despre programare și să se pregătească pentru concursurile naționale și internaționale de informatică. În paralel, aceștia predau săptămânal câte două cursuri deschise publicului larg la Facultatea de Matematică și Informatică.

Alexandra Olteanu, studentul român al anului în Europa

“Nu poate fi o coincidență faptul că, în toate țările ale căror echipe se află în vârful clasamentului concursului ACM ICPC,  s-au deschis birouri ale marilor companii de programare: în Polonia, care e an de an în vârful clasamentului, Google și-a deschis recent două birouri, iar în Ucraina aceeași companie a achiziționat recent un start-up de peste 30 milioane de euro”, spune Tudor Vlad, președintele Fundației eMAG. “Am decis să sponsorizăm echipa Universității București pentru că ceea ce fac ei este in linie cu intenția noastră de a sprijini excelența academică din România, dar și pentru că înțelegem cât de important este accesul programatorilor români la un nivel de pregatire care deocamdată nu există la noi. Un centru de pregătire asemănător cu cel din Rusia ar putea dezvolta exponențial industria de IT din România.”

Anul acesta, Universitatea București va fi reprezentată la finala de la Sankt Petersburg din luna iunie de o echipă din care fac parte trei olimpici naționali și internaționali: Adrian Budău, medaliat cu aur și cu de argint la Olimpiada Internațională de Informatică din 2011 și 2012, Mihai Calancea, medaliat cu bronz de la Turneul Internațional de la Shumen și Șerban Stan, care a strâns trei medalii de argint și două de bronz la Olimpiadele Europene.

Puteți urmări povestea echipei, în timp ce ea se desfășoară, pe fundatiaemag.ro/tag/ACM.

ROMÂNI CU CARE NE MÂNDRIM:

Sergiu Pașca, studentul român al anului în lume

Alexandra Olteanu, studentul român al anului în Europa

Gruia Bădescu, studentul care vrea să schimbe înfățișarea României

Alexandru Călin, tânărul care studiază secretele creierului uman

Horia Ștefan Mania, studentul român al anului în SUA

Călin Ciprian Andrei, românul care studiază tainele caligrafiei

Andrei Panaiotu, studentul la geologie implicat în proiecte umanitare