FacebookTwitterLinkedIn

Aceste scenarii sunt:
1. Rambursarea datoriilor, 23:00 (marți, 30 iunie)
Grecia a reușit să amâne plățile mari datorate Fondului Monetar Internațional (FMI) luna aceasta prin gruparea lor împreună. Dar termenul limită expira la 23:00, dată până la care guvernul de la Atena trebuie să achite 1,6 miliarde de euro. Grecia nu are banii necesari pentru a efectua plata, ceea ce va însemna că va întârzia cu achitarea datoriei. Dar FMI poate teoretic să concepă un acord care să implice o perioadă de grație până la referendumul de duminică.

2. Planul de bailout, 23:00 (marți, 30 iunie)
Programul de bailout dintre Grecia și zona euro care a fost extins în martie, expiră la miezul nopții și nu va mai permite premierului elen Alexis Tsipras să deblocheze și ultima tranșă de 7,2 miliarde de euro rămase din programul de salvare, bani cu care Grecia a vrut să acopere salariile din sectorul public, pensile și datoria către FMI. Dacă acordul expiră, Grecia va trebui, probabil, să negocieze de la zero un nou acord de salvare.

3. Susținerea băncilor, (miercuri, 1 iulie)
Banca Centrală Europeană (BCE) care a fost stâlp de sprijin pentru băncile devastate grecești, va discuta cu privire la creșterea majorării fondurilor de urgență. În weekend a refuzat să acorde sprijin Greciei, totuși consiliul conducerii se va folosi de întâlnirea programată miercuri pentru a dezbate dacă este necesar să facă mai multe pentru a își ajuta clienții după ce aceștia nervoși și-au retras banii din conturi.

4. Referendum, (duminică, 5 Iulie)
Urmează să aibă loc votul grecilor care prin care vor decide dacă acceptă sau nu propunerile creditorilor internaționali. Evenimentul va costa Grecia în jur de 110 milioane de euro, iar prim-ministrul a susținut că a fost nevoit să supună ultimul pachet de măsuri de austeritate la vot, fiindcă pachetul propus de creditorii internaționali l-a apreciat ca pe „un ultimatul către democrația greacă și a poporului grec”.

5. Băncile – deschise sau închise? (luni, 6 iulie)
Băncile grecești ar trebui să fie redeschise după ce au fost închise o săptămână până la organizarea referendumului, și în urma mișcării BCE de a limita finanțarea de urgență a băncilor grecești luate cu asalt de deponenți pentru a își retrage fondurile sau a le muta în străinătate. Controalele au implicat restricții privind transferurile bancare de peste mări și o limită de retragere de numerar de 60 de euro pe zi pentru persoanele fizice.

CITEȘTE ȘI:

MAE: Cetățenii români care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor suficienți bani lichizi

Grecia va organiza un referendum pe 5 iulie

Scurtă radiografie: Grecia, la un pas de falimentul oficial

Alexis Tsipras ia în considerare oferta de ultim moment a creditorilor internaționali