FacebookTwitterLinkedIn

În săptămâna petrecută în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, viitorii bucătari și ospătari, care studiază în școlile profeisonale și liceele tehnologice din Buzău au trecut printr-o serie de ateliere de dezvoltare personală și pregătire practică. Proiectul lor de absolvire a fost o cină festivă organizată în totalitate de ei, la Casa de Ceai a Reginei Maria, în interiorul Castelului Bran!

“Am pornit Tabăra Meseriașilor acum 3 ani din dorința de a arăta că se poate. Se poate să ai meseriași bine pregătiți, care își iubesc meseria și sunt mândri de ce au realizat chiar aici, în țară. Faptul că acești elevi au reușit să pregătească, în doar o săptămână, o cină de nivel fine dining e o demonstrație a faptului că merită să investim în educația profesională, că merită să susținem viitoarele generații de meseriași. Tabăra a devenit și un model de bună practică. Cu pregătire personală și mentorat constant, elevii noștri pot face meserie la cel mai înalt nivel. Știm că lipsa meseriașilor e una dintre cele mai acute probleme ale oricărui angajator, astfel că invităm și celelalte companii să se alăture efortului nostru și mulțumim celor care au făcut-o deja, respectiv City Grill pentru săptămâna ospitalieră.” Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom

Atelierele practice și pregătirea cinei s-au derulat sub supravegherea unor specialiști renumiți în domeniul ospitalier, deveniți acum mentori în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei. Modulul de gătit a fost conceput și supervizat de Chef Cezar Munteanu, co-fondator Modern Academy of Culinary Art. Elevii au parcurs toate etapele prin care trec bucătarii de renume: au participat la selectarea ingredientelor, la pregătirea rețetelor, au învățat cum se filetează un pește sau cum se pregătește corect carnea de pui sau de vită. Care sunt tocătoarele folosite în bucătărie, ce sunt plantele aromatice și cum le integrezi în mâncare, cum realizezi un mousse de ciocolată sau cum faci pâine. Elevii au avut oportunitatea de a găti la cel mai întalt nivel și datorită echipamentelor performante oferite de Conti Grup pentru atelierul din seria ospitalieră.

Modulul pentru ospătari a fost pregătit de o echipă de specialiști în training din cadrul City Grill – Cristian Cristea (Training Manager) și Dan Irimia (Assistant Manager, Carul cu Bere). Elevii au deprins tehnici de servire și debarasare în restaurant, au învățat cum se servește un vin sau cum prezinți meniul. În plus, elevii au realizat că orice client este de fapt oaspetele tău, de aceea trebuie să îl tratezi cu respect, pasiune și dedicare.

Organizarea cinei festive de la Bran a reprezentat primul examen din meseria pentru care se pregătesc. Le-au fost oaspeți angajatori, reprezentanți ai mass-media, ai mediului ONG și reprezentanți ai autorităților. Viitorii meseriași au pregătit de la zero un meniu demn de restaurantele de înaltă clasă: terină de foie gras în crustă de mac și jeleu de vișine, surf and turf și mousse cheesecake cu ghimbir și sos de zmeură.

“Abordarea a fost clar pe direcția gust, viziune și cunoștințe generale. Am ținut mult mai mult la munca de echipă, nu doar la farfurie. Noi căutăm filosofia de dincolo de farfurie. Personal, cel mai mare rezultat a fost că am reușit să-i fac pe toți elevii să se simtă valorificați și pe unii dintre ei să se îndrăgostească de bucătărie . Până la urmă, menirea unui mentor ar fi să-i pună pe ceilalți în valoare prin știința de a scoate în față oamenii și atuurile lor.”, spune Chef Cezar Munteanu, mentorul atelierelor de gastronomie, despre abordarea atelierelor practice de anul acesta.

“Cea mai importantă calitate a unui ospătar profesionist este atitudinea. I-am învățat să zâmbească, principalul lucru în industria ospitalității. Le-am arătat cum se fac lucrurile cu profesionalism în restaurant, i-am încurajat și ajutat să prindă încredere în ei. În plus, le-am arătat cât de important este ca pe lângă încrederea în ei, să aibă încredere în angajatorul lor”, explică mentorul Cristian Cristea, training manager City Grill.

10 dintre cei mai buni meseriași au fost premiați cu o bursă oferită de OMV Petrom, în valoare de 500 de lei, acordată lunar, timp de un an școlar. De asemenea, City Grill, partenerul seriei ospitaliere, a oferit încă 2 burse celor mai buni bucătari și ospătari.

Alături de viitorii meseriași au fost prezenți și 12 profesori din învățământul profesional din Buzău. Aceștia  au participat la cursuri de comunicare și negociere a conflictului în managmentul educațional, în urma căruia au primit 15 puncte de credit.

În total, în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei vor fi pregătiți anul aceste 300 de elevi din școlile profesionale și liceele tehnologice din Buzău. Domeniile adresate în acest an sunt: domeniul petrolier, ospitalier, mecanic, textil și electric. Până acum, prin tabără au trecut 120 de elevi, din specializările țiței & gaze, respectiv turism și alimentație. Urmează alți 180 de elevi, provenind din alte meserii căutate în județul Buzău:

Mecanici, în perioada 6 – 12 august. Aceștia vor lucra alături de mentorul lor, Președintele Asociației Române de Drift Auto, Gabriel Onofrei

Croitori, în perioada 20 – 26 august. Mentorul acestei serii este designer-ul român Ioana Ciolacu, clasată în top 10 designeri de către Forbes România

Electricieni, în perioada 27 august – 2 septembrie. Mentorii lor vor fi inițiatorii proiectului EFdeN: Claudiu Butacu și Mihai Toader- Pasti, alături de companiile de distribuţie din grupul ENEL