Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important Real Estate and Economic news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @andreea__gutu or drop me an email at andree...

Bani și Investiţii |
|

Cifra de afaceri mediană a companiilor care au primit credit prin IMM INVEST este de 2,54 milioane de lei

Analiza realizată de Confidas arată că cifra de afaceri mediană a companiilor care au primit credit prin IMM INVEST este de 2,54 milioane de lei. În plus, 98,7% dintre firmele cu credit IMM Invest aprobat au avut profit în 2019.
IMM INVEST

Principalele concluzii au fost determinate pe baza analizei datelor financiare a 10.621 de societăți cu datele financiare 2019 accesibile în platformă și care au credit IMM Invest aprobat.

“Aproape toate companiile acceptate de bănci pentru a fi finanțate au fost profitabile în exercițiul financiar 2019. Acestea pot dovedi capacitatea de a rambursa un credit, chiar dacă acesta este în mare parte acoperit și de garanția statului. Deși procesul de accesare a creditului IMM Invest se dovedește a fi relativ complex și extins ca durată, abordarea prudentă din partea băncilor este una justificată”, a declarat Cristian Tudorescu.

Din perspectiva anvergurii, foarte puține companii cu cifra de afaceri sub 100.000 de RON au fost luate în calcul de către bănci, astfel încât primul nivel relevant de analiză este cel al companiilor cu cifra de afaceri până în 1 milion de RON pe anul 2019. 22% dintre companiile aprobate pentru credit IMM Invest au avut anul trecut o cifră de afaceri sub 1 milion de RON.

Firmele cu cifra de afaceri între 1-5 milioane de RON au reprezentat cea mai largă categorie aprobată de bănci pentru finanțare, respectiv 48%. Companiile cu vânzări peste 5 milioane de RON anul trecut au reprezentat circa 29% din creditele IMM Invest aprobate până la acest moment.

Nivelul EBITDA este relevant din punctul de vedere al îndatorării pe care băncile și instituțiile financiare, în general, sunt dispuse să o accepte. Pentru ca firmele să poată susține credite de câteva sute de mii sau milioane de RON, nivelul EBITDA trebuie să depășească 300.000 de RON.

Profitul net reprezintă un alt criteriu de evaluare din perspectiva bancabilității: 98,7% dintre firmele cu credit IMM Invest aprobat au încheiat anul 2019 cu profit net. Șansele ca o firmă cu pierdere să se califice pentru credit bancar sunt foarte mici, iar statistica programului arată că numai 1,3% din societățile aprobate au fost pe minus anul trecut.

Raportul Capitaluri proprii / Total Active reprezintă un criteriu de soliditate a companiei în fața creditorilor. Calculând acest indicator pentru cele 10.621 de firme cu credit aprobat și cu date financiare 2019 disponibile, se observă că nivelul median este de 41%. Deoarece acest 41% poate părea o cerință prea ridicată pentru un IMM în general, analiza a urmărit și câte companii aprobate au o capitalizare proprie de minim 15%.

Statistica arată că peste 88% dintre companiile cu credit IMM Invest aprobat îndeplinesc criteriul de capitaluri proprii peste 15% din bilanț, ceea ce confirmă necesitatea ca firmele să acumuleze în timp un nivel suficient de capitaluri proprii care sa le permită accesul la noi împrumuturi.

“Analiza calitativă a companiilor care au credite deja aprobate prin programul IMM Invest ne reconfirmă faptul că instrumentele din platforma Confidas.ro sunt utile pentru un business antreprenorial în a își evalua șansele de a se finanța pe termen mediu-lung”, a declarat Eduard Burghelia, co-fondator Confidas.ro

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii