Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Christine Lagarde, directorul general FMI: Este nevoie de o restructurare a datoriei Greciei

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, susține că este necesară o restructurare a datoriei Greciei, potrivit cotidianului grec Ekathimerini, care citează AFP.
Grecia_Shutterstock

„Pentru ca programele de salvare să poate funcționa, datoria națională a guvernului de la Atena cere restructurare. Grecia trebuie să își continue reformele de rudecere a costurilor”, a spus ea.

FMI și Germania, au avut poziții contrare față de reducerea datoriilor ale guvenului de la Atena.

Grecia încearcă să negocieze un al treilea program de salvare, în valoare de 50 de miliarde de euro, fiindcă riscă să iasă din zona euro.

Vezi aici: Cronologia unui dezastru

În cazul în care Grecia va părăsi zona euro, consecințele sunt greu de anticipat deocamdată, însă analiștii sunt de părere că, pe termen scurt, ar însemna devalorizarea noii monede, inflație, dar și o creștere importantă a șomajului.

Potrivit analiștilor Bloomberg, grecii vor vedea o scădere de 40% în puterea de cumpărare dacă vor înlocui moneda euro cu cea de odinioară.

Grecia a trecut la moneda euro în 2001, în cadrul primului val de țări care au început să folosească efectiv moneda unică de la 1 ianuarie 2002, potrivit site-ului Comisiei Europene. Până acum, nicio ţară nu a părăsit zona euro şi nu există un mecanism oficial pentru a face acest lucru.

Guvernul de la Atena a intrat oficial în incapacitate de plată față de FMI, fiindcă nu a reușit să vireze tranșa de 1,6 miliarde de dolari până la 1 iulie.

La ora actuală, Grecia are de achitat o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii