FacebookTwitterLinkedIn

”Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale din primele șase luni ale acestui an a ajuns la 1,7 miliarde lei, stabil față de valoarea din primul semestru din 2017, segmentul Upstream având cea mai mare contribuție. Revizia de șase săptămâni a rafinăriei a afectat rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale al Downstream Oil cu aproximativ 150 milioane lei. În plus, revizia generală a condus la profituri nerealizate de aproximativ 260 milioane lei la nivel de grup, care sunt eliminate în linia consolidare. Acest efect va fi reversat până la finalul anului în curs, pe măsură ce țițeiul depozitat va fi procesat, iar stocurile de țiței vor reveni la valori normale”, a anunţat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

În prima parte a acestui an, compania a plătit dividende de 1,1 miliarde lei
Potrivit datelor companiei ”valoarea vânzărilor consolidate de 9,85 miliarde lei în perioada ianuarie-iunie 2018 a crescut cu 6% comparativ cu ianuarie-iunie 2017, susținută de prețurile mai mari la țiței și gaze naturale, precum și de volumele mai mari de electricitate vândute, elemente care au contrabalansat volumele mai mici de produse petroliere și gaze naturale vândute, precum și prețurile de vânzare mai scăzute la electricitate. Vânzările Downstream Oil au reprezentat 75% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările Downstream Gas au reprezentat 22%, iar cele din Upstream 3% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul grupului, nu către terți)”.

De asemenea, investițiile în valoare de 2,1 miliarde lei în primele șase luni ale anului au fost semnificativ mai mari comparativ cu 913 milioae lei în perioada similară a anului trecut, în special datorită creșterii nivelului de foraj sonde de dezvoltare și explorare și lucrări intensificate în proiecte de infrastructură în segmentul Upstream, în timp ce creșterea investițiilor în segmentul Downstream Oil a fost legată de revizia generală a rafinăriei și de proiectul de creștere Policombustibili.

Investițiile din Upstream în perioada analizată au fost de 1,44 miliarde lei, comparativ cu 797 milioane lei în perioada ianuarie-iunie 2017. Investițiile din Downstream au fost în valoare de 661 milioane lei, față de 115 milioane lei în aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, OMV Petrom a realizat în primul semestru al anului o producție de hidrocarburi la nivel de grup de 29,18 milioane bep, cu 5% mai mică față de perioada similară a anului trecut, în timp ce producția de gaze a scăzut cu 6%, la 2,42 miliarde metri cubi, potrivit rezultatelor prezentate de conducerea companiei.

Producția netă de energie electrică a crescut cu 44%, la 1,31 TWh

”În România, producția totală de țiței și gaze a fost de 27,9 milioane bep, cu 5% mai mică comparativ cu 29,39 milioane bep în ianuarie-iunie 2017. Producția de țiței și condensat în România a fost de 12,2 milioane bep, cu 3% mai mică decât în ianuarie-iunie 2017, în principal din cauza declinului natural. Producția de gaze naturale în România a scăzut cu 7%, la 15,7 milioane bep, din cauza declinului natural în principalele zăcăminte (Totea Deep și Lebăda Est), a impactului nerecurent din lucrări și înlocuirea echipamentelor din zona Totea – Hurezani, precum și a lucrărilor de mentenanță”, potrivit raportului OMV Petrom.

Volumul vânzărilor de hidrocarburi la nivel de grup a scăzut cu 6% comparativ cu prima parte a anului trecut, din cauza volumelor mai mici disponibile pentru vânzare în România, parțial compensate de cantitățile mai mari disponibile pentru vânzare în Kazahstan.
În prima parte a anului, compania a finalizat forarea a 45 de sonde noi și sidetrack-uri, dintre care două sonde de explorare.

De asemenea, pentru acest an, OMV Petrom preconizează că prețul mediu al țițeiului Brent va fi de 70 dolari/bbl, revizuit în creștere față de estimarea anterioară de 68 dolari/bbl).
Marjele de rafinare sunt estimate a se situa sub nivelul din 2017

În plus, cererea pentru produsele petroliere, gaze naturale și electricitate se estimează că va fi relativ similară comparativ cu 2017.

Valoarea investițiilor, inclusiv lucrările de explorare și evaluare capitalizate, este în prezent estimată la aproximativ 3,7 miliarde lei, din care circa 75% dedicată proiectelor din Upstream.

”Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore”, a precizat CEO-ul OMV Petrom.

În Upstream, compania va investi în acest an aproximativ 2,8 miliarde lei, excluzând lucrările de explorare și evaluare capitalizate, care includ mai mult de 100 de sonde noi și sidetrack-uri, aproximativ 1.000 de reparații capitale și proiectul Neptun Deep.

Investițiile de explorare sunt estimate la circa 460 milioane lei datorită creșterii preconizate a cotei de participare în asocierile în participațiune de explorare și a cheltuielilor mai mari pentru foraj și testare.
În Downstream, rata de utilizare a rafinăriei este estimată în jurul valorii de 85%. Aceasta include impactul celor șase săptămâni de revizie generală din al doilea trimestru al anului.

Reprezentanții OMV Petrom estimează totodată pentru acest an un volum relativ similar al vânzărilor de gaze naturale și producție netă de electricitate mai mare față de 2017.
Numărul angajațlor companiei a scăzut în primul semestru, cu 6%, la 13.421.

Christina Verchere este plăcut impresionată de România
Referitor la România şi români, Christina Verchere, șefa OMV Petrom spune că românii sunt foarte primitori și calzi, iar vinurile românești sunt foarte bune. “Când m-am mutat în România am descoperit că este o ţară fantastică. Sunt doar 200 de kilometri pe autostradă până la mare sau la munte. Cum să nu îţi placă aici?”, a mai spus Christina Verchere.

Aceasta a preluat în luna mai conducerea OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, după ce o perioadă a locuit în Jakarta, Indonezia.

”Sunt aici de patru luni, m-am mutat la scurt timp după ce vremea rece a trecut, și mă bucur tare mult să mă aflu aici. Familia mea se află chiar acum în vizită la mine și se plimbă prin toată România, deci o cunosc mai bine decât mine. Dar, vorbind de companie, OMV Petrom este foarte importantă pentru România, este ceea ce m-a atras de la început să vin aici. Cred că România are foarte mult potențial. Dintr-o perspectivă personală, oamenii sunt foarte primitori și calzi, am vecini minunați și am o echipă grozavă aici la Petrom”, a mai spus CEO-ul OMV Petrom. Ea spune că familia și prietenii săi au fost plăcut impresionați de români și de România.

”Așa cum am descris România unor prieteni când am venit aici, m-am mutat dintr-un oraș cu 20 de milioane de locuitori într-unul cu 2 milioane de locuitori. se află la două-trei ore de plajă, de munte și aveți vinuri excelente.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 61 milioane bep în 2017. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 787 benzinării, la sfârşitul lui martie 2018, sub două branduri, OMV şi Petrom. OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom.
Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra. OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 25,5 miliarde de euro plătiţi sub formă de taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2017.