FacebookTwitterLinkedIn

Christina Verchere, CEO OMV Petrom

Oportunitatea pentru România

Christina Verchere: În lipsa unui vaccin, distanțarea socială, izolarea acasă și carantina au devenit cele mai eficiente măsuri în lupta împotriva coronavirusului. Pandemia a accelerat o serie de trenduri care existau deja pe piață, cum ar fi digitalizarea, utilizarea noilor tehnologii și flexibilizarea proceselor. De asemenea, companiile au fost obligate să devină mai creative din punct de vedere al relației lor cu clienții dar și al eficienței. Așa că, da, vedem oportunități aici și intenționăm să le folosim. În plus, sectorul energetic ar trebui să fie unul dintre reperele acestui drum post-pandemic al economiei românești. Producerea de energie și carburanți mai curaţi din resurse interne înseamnă un avantaj dublu: pe de o parte, pentru repornirea motorului economic al ţării şi, pe de alta, ca răspuns la dezbaterea despre schimbările climatice.

Domenii ce trebuie reformate

Christina Verchere: Ca să fim pregătiţi pentru ceea ce urmează, e nevoie urgentă de un plan de acţiune, care să stimuleze investiţiile, să relaxeze cadrul fiscal şi să încurajeze concurenţa. Acest lucru e valabil şi pentru sectorul energetic, unde avem nevoie de un cadru predictibil şi competitiv pentru a stimula investiţiile. În acest moment, România este una dintre ţările cele mai necompetitive din Europa pentru marile proiecte de investiţii în domeniul gazelor, mai ales în offshore, care au un grad mare de risc şi necesită investiţii uriaşe de la început. Sunt şi alte probleme care trebuie rezolvate, pentru a permite digitalizarea activităţilor în domeniul Upstream şi a deschide accesul către tehnologii de ultimă oră.

Măsuri urgente pentru relansare

Christina Verchere: Industria petrolului și a gazului poate fi un motor al creșterii economice. Pentru a da posibilitatea unei însănătoșiri pe termen lung a economiei, autoritățile ar trebui să abordeze mai multe subiecte – printre care se numără liberalizarea pieței gazelor în paralel cu crearea de instrumente adecvate pentru protejarea consumatorilor vulnerabili, eliminarea impozitării suplimentare și modificări aduse Legii Offshore. Relaxarea fiscală este o soluție adecvată pentru a diminua efectele unei recesiuni preconizate și am văzut că se întâmplă deja acest lucru în alte părți ale Europei. Un exemplu care îmi vine în minte este Norvegia. Pentru a ajuta industria petrolului și a gazelor și pentru a stimula investițiile în offshore, Parlamentul norvegian a prezentat un mecanism pentru deducerea imediată a cheltuielilor de capital din impozit. Investițiile în această industrie se derulează pe o perioadă lungă de timp și pot contribui la dezvoltarea economică durabilă, având un efect multiplicator în economie. Proiectele din Marea Neagră pot asigura un flux important de venituri pentru bugetul de stat. Veniturile potențiale, potrivit unui studiu realizat de Deloitte în 2018, au fost estimate la 1,2 miliarde de euro pe an.

Revenirea domeniului

Christina Verchere: În toată această perioadă foarte dificilă, am continuat să furnizăm energia necesară României, pentru case, spitale și întreprinderi. Peste 6 mii dintre angajații noștri sunt pe teren, asigurându-ne că putem asigura aprovizionarea cu energie a țării. Cu toate acestea, vedem că industria petrolului și a gazului este puternic afectată pe întregul lanț valoric, de la producția de petrol și gaze, la rafinării și centrale electrice pe gaz, până la vânzările de gaze și produse petroliere. Ne așteptăm ca al doilea trimestru să fie, probabil, cel mai dur trimestru. Pentru a vă oferi un exemplu, în aprilie am observat o scădere de 45% a consumului de combustibil. Rămânem precauți, deoarece activitatea economică va fi influențată de evoluția ulterioară a pandemiei. Știm, în același timp, că suntem o companie puternică și avem ce trebuie pentru a trece prin aceste momente, întrucât am acționat rapid și am luat măsuri pentru a reduce cât mai mult impactul crizei.