FacebookTwitterLinkedIn

Caroline Scheufele este, de asemenea, cea care a primit un telefon, a sărit în trei avioane și și-a adjudecat, în urma unei lupte aprige, un diamant extraordinar, de 324 de carate. Pe care l-a botezat The Queen of Kalahari.

Îmi place Chopard pentru că este o firmă de familie, unde creativitatea încă face legea și unde deciziile nu sunt luate doar în urma unor briefuri de marketing și a unor P&L-uri, cum e cazul în marile grupuri.

Îmi place Caroline Scheufele pentru că este o doamnă. O doamnă frumoasă și delicată, dar în același timp și o doamnă de fier, care știe exact ce decizii sa ia și care este adorată de întreaga ei echipă – pentru spiritul de lider și pentru modul în care știe să se conecteze la dorințele celor mai elegante și mai strălucitoare femei.

The Garden of Kalahari, colecția extraordinară de haute joaillerie care s-a născut din diamantul perfect The Queen of Kalahari și pe care am avut privilegiul de a o vedea și a o proba în cadrul unui eveniment foarte exclusivist la Paris, este o premieră chiar și pentru Chopard: din 342 de carate de perfecțiune s-au născut mai multe piese în care au fost incluse 23 de diamante, dintre care cinci peste 20 de carate.

Rezultatul final, un set somptuos, regal și, în același timp, relaxat și foarte purtabil, a necesitat circa un an de muncă asiduă și extraordinar de inovativă în atelierele Chopard, unde s-au realizat schițe peste schițe și probe peste probe, spre disperarea, dar și satisfacția artizanilor, oameni pe care i-am cunoscut personal și pe care i-am văzut totalmente obsedați de frumusețe și perfecțiune. Ca și șefa lor, de altfel.

Caroline Scheufele 2

Un alt motiv pentru care îmi place Caroline Scheufele este și insistența ei neobosită de a lucra cu furnizori etici, astfel încât face eforturi susținute de a alege doar mine (de aur sau pietre prețioase) care se aliniază standardelor umanitare. Aceleași eforturi sunt depuse de către familia Scheufele și pentru mina Karowe (din Botswana), unde a fost găsit deja celebrul diamant (de către o doamnă de culoare extrem de frumoasă, înțeleaptă și credincioasă). Regina, o gemă născută din roca vulcanică denumită kimberlită, a avut, pe lângă cele 342 de carate, culoare D (cea mia frumoasă) și claritate de gradul F (de la flawless – fără cusur). Caroline și-a dorit ca toate cele cinci modalități de șlefuire a unui diamant (briliant, inimă, pară, smarald și cushion) să fie prezente în această colecție, ceea ce s-a și întâmplat.

Diamantul de 50 de carate a devenit o floare a soarelui, cel de 26 – o panseluță, iar cel de 25 de carate – o floare de banană.
Nufărul este realizat dintr-o piatră de 21 de carate, iar macul – din diamantul de 20 de carate. În jurul acestor cinci piese principale, dar și al celorlalte 18 diamante „copii” ai Reginei au fost construite cele 6 piese care alcătuiesc The Garden of Kalahari.

Capodopera este colierul, care poate fi purtat în mai multe feluri. Un colier la baza gâtului, care poate fi purtat ca atare sau, cu ajutorul unui mecanism foarte ingenios, poate fi deschis, pentru a i se adăuga o floare în centru – ajungem astfel la varianta mai sofisticată. Iar pentru serile mai glamour, de această floare se pot atașa trei pandante majestuoase, împodobite cu diamantele de 50, 26 și 25 de carate. Pandantele pot fi purtate toate sau doar câte unul. De asemenea, două dintre ele pot fi atașate și la cercei, formând un set spectaculos. Colecția este completată de către o brățară împodobită cu două diamante spectaculoase, emerald-cut, de două inele dintre care unul poartă un diamant de 20 de carate și, evident, de un ceas secret, ascuns în spatele unei dantele din diamante.

Chopard, Queen of Kalhahari, collier

Bijuteriile sunt, într-adevăr spectaculoase. O spune cineva care admiră îndeaproape colecții haute-joaillerie de foarte mulți ani. Pietrele sunt imense, fără a fi însă exagerate sau flashy, lucru pe care numai un artizan precum Chopard ar putea să îl reușească. Dar, așa cum spune și Caroline Scheufele, dincolo de strălucirea diamantelor, povestea este, de fapt, despre… mâini. Despre mâinile fără egal ale artizanilor Chopard, despre mâna omului, creatură imperfectă, dar mânată de aspirație necontenită spre frumos. Despre mâinile care realizează capodopere.

Despre evenimentul The Garden of Kalahari, despre vedete și despre documentarul difuzat în faimosul Theatre du Chatelet, vă invit să citiți, tot în exclusivitate, în următorul număr al revistei Up by Forbes.