FacebookTwitterLinkedIn

Optimism ireductibil
În fiecare an, prezentarea de către Chopard a pieselor din Red Carpet Collection constituie unul dintre marile evenimente din lumea bijutierilor. În anii obișnuiți, jurnaliștii le admiră la prezentările organizate de brand, giuvaierele strălucind apoi alături de celebrități la festivitățile și petrecerile din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, în luna mai. Însă 2020 a fost un an auster, dar, chiar și așa, Chopard și-a respectat fanii și clientela, lansând colecția integrală de bijuterii – creații fastuoase, insolite, de o grație inegalabilă.

O viziune a bucuriei
Casa Chopard este partenera Festivalului de Film de la Cannes din 1998. La un loc, filmul, Croazeta, luxul reprezintă chiar chintesența Red Carpet Collection. E un parteneriat care a schimbat fața brandului Chopard, dar și pe cea a festivalului. „Eu mereu am fost o mare iubitoare a filmului, încă de copil mergeam la cinema”, spunea într-un interviu Caroline Scheufele. „Așadar, când am deschis boutique-ul nostru pe Coasta de Azur, acum vreo 23 de ani, m-am gândit ca evenimentul să aibă loc în timpul festivalului.“ Această intuiție a dat naștere unei relații de durată. Încă din acel an, brandul manufacturează trofeele acordate în gala de final a festivalului, inclusiv mult râvnitul Palme d’Or, realizat din cristal natural și 118 grame de aur extras prin metode etice. Câștigarea lui reprezintă o mare onoare, dar tot o mare onoare este și afișarea la gală a pieselor haute joaillerie din Red Carpet Collection.

Comorile Chopard
În noua colecție, atracția primă e constituită de varietatea pietrelor și de caratajele spectaculoase. Iată doar câteva dintre nestematele-vedetă: un diamant de 21,08 carate, un smarald de 24,46 carate, un opal aisberg de 86,2 carate. Alegând însă ca temă centrală natura, bijutierul a creat un al doilea centru de greutate al colecției. Pe lângă inventarul fastuos al nestematelor, miza este una de ordin artistic, presupunând utilizarea unei multitudini de tăieturi și tehnici de prelucrare, incrustare și decorare. Figurinele animaliere sunt redate în mișcare, dar și compozițiile nonfigurative tot pe mișcare mizează. Șiragurile de perle aduc fluiditate, la fel aurul alb întrețesut cu titan și presărat cu tsavorite, diamante sau safire. Impresionează cromatica bogată și mai ales asocierile coloristice curajoase de tip verde-albastru sau roșu-verde.