Cautare




, Editor Coordonator

Film |
|

Chloé Zhao, prima regizoare asiatică recompensată cu Globul de Aur

Regizoarea Chloé Zhao este a doua femeie care obține Globul de Aur pentru regie, după reușita din 1983 a Barbrei Streisand.
maxresdefault

În vârstă de 38 de ani, Chloé Zhao a făcut doar filme independente până în 2018, când studiourile Marvel au angajat-o pentru proiectul The Eternals. Cu toate că nu are un portofoliu foarte consistent, cele patru lungmetraje ale sale au fost mereu primite bine de critică, iar publicațiile de specialitate o prezintă de mulți ani drept o regizoare în ascensiune.

Cu cel mai recent film al ei, Nomadland – cu deținătoarea unui Oscar pentru cea mai bună actriță, Frances McDormand, în rolul principal -, recompensat cu două Globuri de Aur, pentru regie și pentru cel mai bun film, Chloé Zhao nu face decât să confirme cronicile favorabile. Însă Globurile sunt doar apogeul unui an extrem de fast pentru Zhao, a cărei peliculă a înfruntat curajos pandemia și noul mod de desfășurare a festivalurilor, adunând un număr impresionant de premii: de la Leul de Aur la Veneția până la premii ale asociațiilor criticilor de film din Boston, New York, Los Angeles, San Francisco, Chicago, Houston, Dallas, Seattle, Florida, Toronto, Vancouver și Londra.

Zhao s-a născut la Beijing, unde tatăl ei a fost director general al unei oțelării deținute de statul chinez; a urmat liceul la Londra și la Los Angeles, după care a obținut o diplomă în științe politice de la Mount Holyoke College și una în producție de film de la Școala de Arte Tisch din New York.

Zhao locuiește în Ojai, California cu partenerul ei, Joshua James Richards, alături de care are grijă de trei găini și doi câini. În istoria de 78 de ani a Globurilor de Aur, Chloé Zhao este a doua femeie care primește premiul pentru regie, după reușita Barbrei Streisand cu Yentl, în 1983.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii