FacebookTwitterLinkedIn

O lume a chinezilor

Smithfield, care este deținută, la nivel global de WH Group, a încheiat un contract de cumpărare pentru a achiziționa 100% din capitalul social al lui Elit și Vericom, a anunțat grupul din China. Pentru a fi finalizată, tranzacția trebuie aprobată de autoritățile de reglementare în domeniul concurenței.

A doua zi de Forbes CEE Forum 2017

Elit și Vericom, ambele având sediul în județul Alba, sunt deținute de antreprenorul român Dorin Mateiu. Acestea au avut, anul trecut, afaceri cumulate de 95 de milioane de euro, prin 1.400 de angajați. Cele două companii operează trei instalații de ambalare a cărnii, cinci centre de distribuiție și alte active în România. Cele două companii au, la nivel național, peste 12.000 de clienți, cărora le vând aproximativ 25.000 de tone de carne de ambalate, anual, dar au capacitatea de a crește la 45.000 de tone. Compania deține brandurile elit, Plin de carne, Premia, Promo, Veri și Pizzaro.

Livetext de la #ForbesCEEForum 2017. Ziua II

Grupul chinez se așteaptă ca prin acest achiziții Smithfield să devină liderul pieței din România pe piața cărnii  ambalate, cu un portofoliu de produse de marcă vândute la marginea superioară a canalului tradițional. Smithfield deține mai multe afaceri în domeniul procesări cărnii în România, care cumulează afaceri de aproximativ 350 de milioane de euro.

WH Group este liderul global pe piața pocesării de carne, cu afaceri anuale de 21 de miliarde de dolari. Fiind acționarul Smithfield, grupul era deja prezent pe piața locală.

Caroli Foods Group, o afacere de 88 milioane de euro, a fost preluat integral de mexicanii de la Sigma Alimentos

Aceasta este o nouă tranzacție importantă pe piața produselor din carne ambalate, realizată recent. La începutul lunii septembrie, Caroli Foods Group (CFG) a fost preluat integral de Sigma Alimentos (Sigma), compania mexicană deținând anterior un pachet minoritar. Valoarea tranzacției nu a fost anunțată.

Chinezii de la CEFC achiziționează pachetul majoritar al Petromidia și Rompetrol

Chinezii dețin mai multe afaceri importante pe piața din România, direct sau indirect. Printre cele mai recente este preluarea pachetului majoritar, 51%, al KMG International NV (fostul Rompetrol) de către compania chineză China Energy Company Limited (CEFC).

Tranzacția a fost anunțată la mijlocul lunii decembrie 2016, după mai bine de un an de negocieri. În prezent, tranzacția este în curs de finalizare. KMGI este deținut de KazMunayGas, acționarul majoritar al Rompetrol Well Services.

Preluarea Rompetrol de către chinezii de la CEFC s-ar putea încheia în câteva săptămâni

CEFC ar putea finaliza achiziția unui pachet de 51% din acțiunile KMGI până în luna octombrie, în pofida unei investigații care a complicat procesul de vânzare, a declarat, recent, Alexey Golovin, vicepreședintele pentru dezvoltare corporativă și strategie al KMGI, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.