FacebookTwitterLinkedIn

KMG International NV (sau KMGI, denumirea The Rompetrol Group NV din 2014), acționarul majoritar al Rompetrol Well Services, a anunțat că negocierile dintre Compania Națională KazMunayGas din Kazakhstan (KMG NC) și compania chineză CEFC (China Energy Company Limited) pentru 51% din acțiunile sale au ajuns în etapa finală.

Acordul dintre KMG și CEFC care atestă angajamentul ferm de a efectua tranzacția urmează să fie semnat, împreună cu un set de documente.

Activele deținute și operațiunile desfășurate de KMGI în Europa și în regiunea Mării Negre vor servi drept platformă de dezvoltare și vor viza atât creșterea performanțelor operaționale și financiare ale KMGI, cât și extinderea activităților și operațiunilor efectuate de către CEFC la nivel internațional”, a subliniat Adrian Stănescu, directorul general al Rompetrol.

Primele acorduri ale acestei tranzacții au fost semnate la sfârșitul anului trecut, urmate de anunțarea proiectului „Silk Way” (Drumul Mătăsii), în primăvara acestui an.

KMG a anunțat că se așteaptă ca tranzacția, precum și toate acordurile necesare acesteia, să se finalizeze în prima jumătate a anului viitor și că își susține ferm toate angajamentele derivate din Memorandumul de Înțelegere cu statul român, inclusiv stabilirea unui Fond de Investiții Româno-Kazah în valoare de până la 1 miliard de dolari, în funcție de condițiile de piață, în cursul perioadei de investiție de 7 ani. Printre proiectele profitabile pentru Fondul de Investiții se numără extinderea rețelei de stații de carburanți de pe piața locală, construirea unei noi centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și continuarea investițiilor în sectorul de upstream.

Strategia KMG International cu noul acționar vizează ample proiecte de dezvoltare, România fiind prioritatea de business. Având în vedere potențialul energetic al Kazahstanului, resursele financiare ale Chinei, vom avea un aport considerabil la dezvoltarea României. Ne propunem să creștem capacitatea de rafinare la 10 milioane tone țiței pe an, să construim până la 200 de noi puncte de alimentare carburanți, dezvoltarea serviciilor industriale în zona de upstream și downstream și construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia. Investițiile realizate până în prezent, modelul de afaceri implementat și parteneriatele de afaceri care urmează să fie dezvoltate în viitor sunt factorii necesari care ne ajută să fim optimiști în ceea ce privește creșterea în continuare a businessului”, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO-ul KMG International.

Rompetrol Well Services a avut, în primele nouă luni ale anului, pierderi de 4 milioane de lei, faţă de un rezultat negativ de 1,4 milioane de lei la nouă luni din 2015, în timp ce veniturile din exploatare au scăzut cu 48%, la 20,7 milioane lei. Rezultatele au fos cauzate de contextul economic global în industria de petrol şi gaze, factorul determinant fiind scăderea drastică a preţului petrolului brut, potrivit uni alt anunț de pe BVB. Compania are o capitalizare de 69 de milioane de lei.

KMGI a raportat afaceri de aproximativ 5 miliarde de dolari, în primele nouă luni ale anului, și un profit operaţional (EBITDA) de 145 de milioane de dolari, în creştere cu 7%, față de aceeași perioadă de anul trecut. La nouă luni, profitul operaţional al diviziei de rafinare a crescut cu 44%, ajungând până la 74,1 milioane de dolari, iar cel al diviziei de trading cu 25%, până la 22,4 milioane de dolari. Rezultatele au beneficiat de o creștere cu 4% a vânzărilor din rafinare pe piaţa internă. În plus, profitul operaţional al activităţilor de retail în România a crescut cu 20%, până de 40,2 milioane de dolari.

KMGI este deținut integral de KMG, compania naţională de petrol şi gaze a Republicii Kazahstan, care a cumpărat 75% din Rompetrol în 2007 și 25% în 2009. Rompetrol este principalul brand al grupului Rompetrol, fiind utilizat pentru activitățile de rafinare, upstream și retail din România, Moldova, Bulgaria, Georgia. Cu aproximativ 7.500 de angajați, grupul desfășoară operațiuni în 12  piețe majore în regiunea Mării Caspice (Kazahstan, Georgia), în zona Mării Negre (Ucraina, Moldova, Bulgaria, Turcia, România) și în Europa de Vest (Franța, Spania). KMG International deține peste 1.000 de puncte de distribuție în țările europene (România, Moldova, Bulgaria și Georgia), care operează sub brandul Rompetrol. De asemenea, acesta deține cea mai mare rafinărie locală, Petromidia, poziționată în Marea Neagră, care are o capacitate de prelucrare de peste 5 milioane de tone anual. Grupul mai deține rafinăria Vega, care produce și furnizează produse speciale, obținute din produse semifinite realizate la Petromidia.

KazMunayGas este deținută integral de guvernul statului Kazahstan prin Fondul Suveran de Investiții „Samruk-Kazyna”, a cărei structură este formată din sectoare economice cheie, petrol și gaze, energie electrică, transport, minerit și industrial, telecomunicații și altele. Grupul KMG include 220 de companii, fiind unul dintre cei mai mari angajatori, cu un efectiv de peste 84.000 de angajați în toate operațiunile sale.

China Energy Company Limited este una din cele mai mari companii private din China, care, în 2016, a intrat în topul Global Fortune 500, pe poziţia 229. Cu operațiuni în aproximativ 15 țări și cu peste 20.000 de angajați în întreaga lume, compania a avut o cifră de afaceri de circa 30,5 miliarde de euro în 2014.

Citiți și „Chinezii de la CEFC au cumpărat Rompetrol”.

Citiți și ”Visul lui Patriciu” ajunge la chinezi.

Citiți și „De ce a vândut „fostul Rompetrol” perla cumpărată de Patriciu”.