Cautare
, Contributor

Lideri |
|

China va lansa o navă spațială pe lună, fără pilot

China intenționează să lanseze pe lună o navă spațială fără pilot pentru a aduce înapoi roci lunare, într-o primă încercare, pe care națiunile au făcut-o încă din anii ’70, de a prelua probe de pe satelitul natural al Pământului.  
misiune luna spatiu

Sonda Chang’e-5, numită după vechea zeiță chineză a lunii, va aduna materiale care să îi ajute pe oamenii de știință să înțeleagă mai multe despre originile și formarea satelitului nostru. Misiunea va testa capacitatea Chinei de a obține de la distanță mostre din spațiu, înaintea  desfășurării unor misiuni mai complexe, relatează Reuters.

Dacă va avea succes, misiunea va face din China a treia țară care a preluat probe lunare, după Statele Unite și Uniunea Sovietică, cu zeci de ani în urmă. Și alte țări, inclusiv Japonia și India, au lansat misiuni lunare.

Programul Apollo, care a dus primii oameni pe Lună, a fost derulat de Statele Unite între anii 1969 -1972. S-au efectuat șase zboruri și 12 astronauți au aselenizat, aducând înapoi 382 kg de roci și sol.

Sonda Chinei va încerca să colecteze 2 kg de probe într-o zonă nevizitată anterior, într-o câmpie masivă de lavă cunoscută sub numele de Oceanus Procellarum sau „Oceanul furtunilor”.

China a făcut prima aselenizare în 2013. În următorul deceniu, țara intenționează să pună bazele unei stații robotizate pentru a efectua explorări fără pilot în regiunea polară sudică.

De asemenea, China intenționează să recupereze mostre de pe Marte până în 2030, lansând în iulie o sondă fără pilot în prima sa misiune independentă pe o altă planetă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii