FacebookTwitterLinkedIn

China a suspendat dialogul economic strategic cu Australia pe termen nedefinit, la scurt timp după ce guvernul din Canberra a anulat două acorduri în cadrul Inițiativei ‘Belt and Road’ (Noul Drum al Mătăsii), transmite dpa.

Comisia națională pentru dezvoltare și reformă a Chinei (NDRC) a anunțat joi că va suspenda toate activitățile din cadrul Dialogului economic strategic China-Australia creat în 2014. “În ultima vreme, unii oficiali guvernamentali australieni au lansat o serie de măsuri pentru a perturba schimburile normale și cooperarea între China și Australia, dintr-o mentalitate de Război Rece și discriminare ideologică“, precizează instituția.

În replică, ministrul australian al comerțului, Dan Tehan, consideră “dezamăgitoare” decizia Chinei, transmite AFP. Guvernul australian rămâne dispus la dialog în pofida tensiunilor, a adăugat el.

China este cel mai mare partener comercial al Australiei, însă cele două state sunt implicate într-un conflict de natură comercială, accentuat după ce China a impus tarife și întârzieri vamale exporturilor australiene de vin, carne de vită, orz și cărbune.