FacebookTwitterLinkedIn

„SUA şi China se angajează să coopereze între ele şi cu alte ţări pentru aborda criza climatică, ce trebuie tratată cu seriozitatea şi urgenţa care se cuvin”, se arată într-un comunicat comun semnat la Shanghai de John Kerry, emisarul american pentru climă, şi omologul său chinez, Xie Zhenhua.

Statul chinez deţine aproximativ jumătate din producţia mondială de electricitate pe bază de cărbune, spune Kerry, care precizează că a discutat mult despre acest subiect cu responsabilii chinezi la Shanghai. „Nu arăt cu degetul”, spune acesta. „Noi am avut prea mult cărbune, alte ţări au prea mult cărbune, însă China este, de departe, cel mai mare utilizator de cărbune din lume. Şi pentru că este vorba de o ţară şi o economie atât de puternice, trebuie să evolueze”, a mai spus emisarul american.

Biden a invitat 40 de lideri din întreaga lume la summitul internaţional dedicat schimbărilor climatice, care se va desfăşura online din cauza pandemiei. SUA şi China aşteaptă cu nerăbdare această întâlnire în format virtual, chiar dacă nu este clar în acest moment dacă şi preşedintele chinez Xi Jinping va participa la eveniment.