FacebookTwitterLinkedIn

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a declarat că s-a încheiat colaborarea cu compania chineză pentru construirea Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. De când a început colaborarea, acum 7 ani, proiectul nu a avansat, informează Digi 24.

“Avem un parteneriat strategic cu SUA, ţinem de el, ne respectăm partenerii. Suntem membri ai UE şi ai NATO. Lăsând la o parte acest lucru, cred că 7 ani de zile de când a început această colaborare cu compania chineză este suficient de mult ca să ne dăm seama că nu putem merge mai departe. Nu s-a avansat. Neavansându-se, nu putem să mai stăm încă 7 ani de zile să vedem ce se întâmplă. Ca să poată merge mai departe acea investiţie, Consiliul Concurenţei trebuia să ne notifice să ne spună dacă este concentrare economică sau nu. Dar nu aveau ce să mai notifice şi ne-au atras atenţia. Au trecut 7 ani. Comisia Europeană a închis notificarea României tocmai pentru că nu s-a mai progresat. Şi atunci ce rost mai avea să mai stăm?”, a declarat Popescu la B1TV, informează Agerpres.

Ministrul Economiei a mai menționat că situația actuală a României este dificilă, mai ales în condițiile în care în 2026 trebuie retubat Reactorul 1. Cu toate acestea, Virgil Popescu a declarat că sigur se va găsi un nou partener, de vreme ce construcția unui astfel de reactor nuclear costă miliarde de euro.

“Sunt convins că vom găsi partener şi în UE şi în SUA. Parteneri cu care să şi realizăm acest lucru. Când am spus NATO m-am gândit inclusiv la Canada, pentru că tehnologia CANDU este tehnologia deţinută de compania canadiană SNC. Nu putem a avea decât tehnologie originală pentru că EURATOM este un reglementator european care se uită foarte mult la siguranţă, iar noi ne-am bătut în interiorul Comisiei Europene şi în interiorul Parlamentului European să menţinem energia nucleară”, a adăugat ministrul Economiei.

Prin urmare, Ministerul Economiei a trimis o solicitare către Nuclearelectrica de a completa ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare şi Extraordinare a Acţionarilor din 12 iunie. Printre solicitări se afla și abrogarea strategiei de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori, informează un comunicat remis marţi Bursei de Valori Bucureşti.