FacebookTwitterLinkedIn

China lucrează, în capitala Etiopiei, la construirea unui terminal cu avioane, depozite și camioane pregătite pentru a distribui doze de vaccin, scrie The Wall Street Journal.

La un capăt se află un congelator de dimensiunea unui teren de fotbal care va stoca flacoane de la companiile farmaceutice chineze, iar la celălalt este o cameră de control cu monitoare unde tehnicienii chinezi și etiopieni vor urmări temperaturile fiecărui lot.

Săptămâna aceasta, peste un milion de doze din noile vaccinuri chineze împotriva coronavirusului vor ajunge aici, potrivit oficialilor Ethiopian Airlines. Însă este posibil să se ajungă la un număr și mai mare de livrări printr-un parteneriat între gigantul tehnologic chinez Alibaba Group Holding Ltd. și Ethiopian Airlines, au declarat oficialii companiei aeriene de stat.

În joc nu sunt doar profiturile, ci și puterea de influență a Chinei asupra politicienilor și populațiilor din țările în curs de dezvoltare care au nevoie de vaccinuri anti-Covid cu preț redus.

De luni de zile, guvernul Chinei, întreprinderile de stat și companiile private au pus bazele unei acțiuni de vaccinare din Africa, Orientul Mijlociu și America Latină. Astfel, au creat un lanț de aprovizionare care să mențină controlul temperaturii de la punctul de fabricație până la fiecare etapă de distribuție.

„Există o adevărată oportunitate de câștig pentru China, dacă o joacă bine”, a spus Ray Yip, expert în sănătate publică și fost director al filialei chineze a Fundației Bill și Melinda Gates. Întrucât SUA și Europa se concentrează asupra propriilor populații, China poate deveni un „cavaler în armuri strălucitoare” și poate beneficia, astfel, de prestigiul de a fi văzută ca o națiune cu capacitatea de a acționa ca un gardian al sănătății publice globale.

Administrația Trump s-a concentrat pe acumularea de vaccinuri pentru națiunea americană și a refuzat să participe la un efort multinațional cunoscut sub numele de Covax, susținut de Organizația Mondială a Sănătății, care își propune să furnizeze suficiente doze pentru a inocula 20% din populația țărilor în curs de dezvoltare până la sfârșitul anului 2021. Însă echipa președintelui Biden a anunțat fonduri de 4 miliarde de dolari către Covax.

Liderul chinez Xi Jinping a declarat încă din iunie că Africa va primi vaccinuri chineze. Ministrul chinez de externe Wang Yi, care a făcut un turneu în Africa în ianuarie, a declarat că distribuția vaccinurilor în Africa va fi o prioritate pentru Beijing anul acesta.

Africa reprezintă unul dintre cele mai dificile locuri de distribuire a vaccinurilor, multe țări neavând infrastructura adecvată pentru a le primi și a le transporta.