FacebookTwitterLinkedIn

Mai mult de atât, China are ocazia de a face un spectacol uimitor și de a obține puncte la capitolul imagine. Cu toate acestea, incertitudinile legate de pandemie și preocupările vizavi de încălcarea drepturilor omului reprezintă o sursă majoră de îngrijorare.

Organizatorii promit o „întâlnire veselă pe gheața pură și distracție pe zăpadă” cu ocazia Jocurilor Olimplice programate să înceapă pe 4 februarie 2022, transmite Reuters.

China va dori ca Olimpiada să spună o nouă poveste care să se refere la deschiderea țării, din nou, către lume”, a spus Rana Mitter, profesor de istorie și politică chineză la Universitatea Oxford.

Sub președintele Xi Jinping, China a înăsprit controlul asupra societății civile și a restricționat disidența, chiar dacă economia își revine puternic în urma crizei COVID-19 și Beijingul se afirmă pe scena globală. Militanții pentru drepturile omului și unii politicieni occidentali au condamnat găzduirea de către China a Jocurilor, invocând politicile Beijingului din Hong Kong și Xinjiang.

Pandemia COVID-19 a întârziat Olimpiada de vară de la Tokyo, care trebuia să aibă loc în 2020, un eveniment de o amploare mult mai mare.

De aceea, specialiștii în sănătate sunt sceptici cu privire la obținerea unui control al pandemiei până în februarie.

China a înăbușit cele mai multe focare în interiorul granițelor sale, menținând un număr redus de cazuri. În prezent, frontierele sunt închise pentru majoritatea străinilor și încă nu este clar cum va gestiona Beijingul delegațiile sportive.

Wang Huiyao, președintele Centrului pentru China și Globalizare, un grup de reflecție de la Beijing, a declarat că demonstrarea controlului asupra virusului, oferind în același timp divertisment global, ar ajuta celelalte țări să vadă diferențele ideologice față de trecut și să restabilească imaginea Chinei.

Primele Jocuri Olimpice de la Beijing, organizate în vara anului 2008, au demonstrat capacitatea țării de a susține un spectacol la o scară fără precedent. Unele facilități construite cu această ocazie, inclusiv stadionul național, vor fi refolosite.