Cautare
, Contributor

Lideri |
|

China își consolidează poziția de mare putere economică mondială

china.jpg
China demonstrează încă o data că își merită locul printre marile puteri economice mondiale. Surplusul comercial a crescut în 2012 cu peste 50%, până la 231 miliarde de dolari.

China a înregistrat numai într-o singură lună, respectiv în decembrie 2012, un surplus comercial de 31,6 miliarde de dolari, comparativ cu 19,6 miliarde de dolari în noiembrie. În ultima lună a anului trecut, exporturile Chinei au crescut cu peste 14%, raportat la aceeaşi lună a anului anterior, în timp ce importurile au avansat cu doar 6%. Potrivit Financial Times, ambele rate au depăşit estimările analiştilor.

Dinamicaexporturilor şi importurilor din decembrie indică un avans economic solid atât în China cât şi în străinătate. Un surplus comercial mai mare asigură o importantă sursă de creştere economică pentru China. Aceasta a fost afectată puternic de scăderea cererii externe cauzată de criza financiară declanșată la nivel mondial în 2008. Creșterea exporturilor Chinei indică  totodată o stabilizare în SUA şi Europa, principalele pieţe de desfacere ale statului.

După şapte trimestre de încetinire, analiştii se aşteaptă ca avansul economic al Chinei să fi revenit spre 8% în trimestrul al patrulea din 2012.

 

Vezi aici ce stat european a înregistrat în 2012 recorduri în materie de exporturi:

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii