FacebookTwitterLinkedIn

China a devenit cel mai mare beneficiar de investiții străine pentru prima dată, potrivit unui raport publicat duminică de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), relatează Forbes.com.

Minus 42%. Atât de mult au scăzut investițiile străine directe în întreaga lume în 2020, de la 1,5 trilioane de dolari în 2019 la 859 miliarde de dolari în 2020. Iar cel mai mare declin s-a produs în țările dezvoltate, potrivit ONU.

În ciuda relațiilor din ce în ce mai dificile dintre SUA și China, firmele occidentale continuă să-și verse resursele financiare în economia asiatică. Spre exemplu, luna trecută, Goldman Sachs a preluat în totalitate dreptul de proprietate asupra partenerului său chinez, iar JPMorgan a făcut același lucru în noiembrie. 

De asemenea, Tesla a crescut producția în China, iar PepsiCo a cheltuit 705 milioane de dolari pentru a cumpăra un brand chinezesc de gustări.

“S.U.A. și alte firme străine vor continua să investească în China, deoarece aceasta rămâne una dintre cele mai rezistente economii în timpul pandemiei globale, pe măsură ce potențialul de creștere rămâne pe viitor mai puternic decât în majoritatea celorlalte economii majore”, a declarat luna trecută analistul Rhodium Group, Adam Lysenko, pentru Bloomberg. 

China a obținut 163 miliarde de dolari în noi investiții de la companiile străine în 2020, în timp ce SUA au căzut pe locul al doilea, cu 134 de miliarde de dolari.

SUA și China au avut în general răspunsuri diferite la pandemie, guvernul chinez instituind măsuri stricte de blocaj la scară largă la începutul anului 2020, în timp ce răspunsul Statelor Unite a fost mai puțin eficient în reducerea răspândirii virusului.

Iar acest lucru a determinat o schimbare majoră în economia globală. În timp ce Statele Unite și alte țări occidentale se luptau pentru a contracara pandemia, China a revenit la muncă, a crescut producția și a fost singura economie majoră care a raportat o creștere economică în 2020.

ONU se așteaptă ca investițiile străine în general să rămână slabe în 2021.