Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

China a înființat un fond de investiții de 10 miliarde de euro pentru Europa Centrală și de Est

China a creat un fond de investiții de 10 miliarde de euro pentru a finanța proiecte în Europa Centrală și de Est, potrivit Băncii Comerciale și Industriale a Chinei, scrie Reuters.
 aboneaza-te
china.jpg

Fondul de investiții China-Europa Centrală și de Est va fi condus de Sino-CEE Financial Holdings Ltd, o companie aleasă de bancă la începutul acestui an. 

Compania a fost lansată în mod oficial de premierul Li Keqiang, în timpul vizitei sale de sâmbătă de la Riga (Letonia).

Rolul fondului vizează creșterea cu 50 de miliarde de euro a unor sectoare precum  infrastructura, producția de înaltă tehnologie și bunurile de larg consum, potrivit reprezentanților băncii.

Deși acțiunea vizează Europa Centrală și de Est, aceasta s-ar putea extinde și în restul Europei. Fondul va fi susținut de guvern, dar va funcționa în conformitate cu principiile unei afaceri și va fi ghidat de piață.

Europa Centrală și de Est fac parte din proiectul modern de „Drum al Mătăsii” al Chinei, în cazul acesta Beijing sperând să-și croiască noi piețe de export pentru societățile sale, în timp ce economia internă încetinește.

„China are avantajul de echipamentelor rentabile și al capacității, în timp ce țările central și est-europene trebuie să ridice nivelul de industrializare”, a declarat premierul Li într-un discurs citat de către agenția de știri de stat Xinhua.

Dar finanțarea este o provocare majoră, a adăugat el, solicitând canale de finanțare a proiectului diversificat pentru a include instituții, cum ar fi Fondul Silk Road Beijing.

De asemenea, premierul Li, a mai atras atenția asupra cooperării pe proiecte de „economie verde”, cum ar fi fermele eoliene și solare, și a declarat ca China a dorit să importe produse de înaltă calitate provenite din ferme.

Adjunctul ministrului Comerțului din China, Gao Yan, a declarat anul trecut că societățile chineze au investit deja mai mult de 5 miliarde de dolari în țările din Europa Centrală și de Est.

Cu toate acestea, acțiunile Chinei în Europa vin pe fondul dorinței Germaniei de limita investițiile chineze în anumite sectoare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii