Cautare
, Editor Coordonator

CORONAVIRUS |
|

China, chinina și clorochina

Clorochina, un medicament folosit în tratamentul malariei, revine în atenția lumii medicale după ce s-a dus vorba că ar fi eficientă împotriva COVID-19. America deja o administrează, Franța o testează.
 aboneaza-te
Nobel Media AB 2015_Pi Frisk_3_D

Clorochina a fost succesoarea chininei în tratarea malariei. Descoperită în 1934 în Germania, se află pe lista medicamentelor considerate de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind de importanță strategică, întrucât sunt sigure și eficace.

Clorochina a ținut piept malariei până în anii 70, când virusul a suferit o mutație și a fost nevoie de un medicament nou. Acesta a fost artemisininul, remediu descoperit în China în 1972 și ținut secret până în 1979. Povestea descoperirii artemisininului ne poate furniza o prețioasă lecție despre implicațiile politice ale unei crize de sănătate de anvergură planetară.  

Proiectul 523


În 2015, cercetătoarea chineză Tu Youyou, pe atunci în vârstă de 84 de ani, primea Premiul Nobel pentru Medicină. Prestigioasa distincție îi recunoștea doamnei Tu meritele în privința descoperirii artemisininului, un medicament care vindecă malaria.

În 1967, în timpul Războiului din Vietnam, trupele nord-vietnameze ale lui Ho Și Min erau decimate de această maladie tropicală. Liderul nord-vietnamez a apelat atunci la primul ministru chinez, Zhou Enlai, pentru găsirea unui nou medicament eficace. Acesta a reușit să-l convingă pe Mao Zedong de necesitatea demersului, însă Mao a decis secretizarea acestuia, în cadrul așa-numitului Proiect 523 (după data la care a fost demarat, 23 mai 1967). La rândul lor, americanii căutau și ei o soluție pentru stoparea malariei, în același regim, prin Institutul Militar de Cercetări Walter Reed.

Lansat în plină Revoluție Culturală (denumirea cinică a unei perioade de teribilă prigoană a intelectualilor în China), proiectul a mobilizat 500 de cercetători, printre care și pe doamna Tu, care au analizat zeci de mii de compuși chimici, în căutarea unui remediu sintetic. Misiunea viitoarei laureate Nobel a fost să străbată zona rurală a Chinei și să studieze tratatele tradiționale de medicină. Doamna Tu, care studiase farmacia și avea câțiva ani de specializare în medicina tradițională, a fost ea însăși una dintre victimele Revoluției Culturale, care a separat-o o bună perioadă de soțul ei (trimis la muncă forțată pe plantațiile de orez) și de fetița de patru ani.

Cu toate că primele semne încurajatoare au apărut chiar în 1967, când Tu Youyou a descoperit, într-un vechi tratat medical, o metodă de extragere a artemisininului din pelin, aveau să mai treacă încă cinci ani până la finalizarea unui procedeu care să respecte rigorile moderne de obținere a medicamentului. Ar fi trebuit să urmeze teste clinice, dar acestea erau interzise în China revoluției culturale. Doamna Tu și echipa s-au oferit voluntar pentru testare și, deși rezultatele au fost favorabile, proiectul a fost sistat odată cu încheierea războiului din Vietnam.

Abia după moartea lui Mao și venirea la putere a lui Deng Xiaoping, lumea întreagă a aflat că în China exista un medicament care vindecă malaria. Washington Post scria că președintele Jimmy Carter a aflat despre existența artemisininului în timpul vizitei pe care noul lider chinez o făcea la Casa Albă, în 1979. Doi ani mai târziu, doamna Tu își prezenta descoperirea la Organizația Mondială a Sănătății.

Nobel pentru medicina tradițională chineză


Până la data la care doamnei Tu i s-a decernat Nobelul, artemisininul salvase deja milioane de vieți. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății spun că decesele din cauza malariei au scăzut de la 2 milioane pe an, în anii 2000, la 584.000 în 2013. Începând din anii 90, medicamentul a început să fie folosit pe larg și în Occident, după ce alte produse și-au arătat, rând pe rând, limitele. De altfel, astăzi însuși artemisininul pare să fie depășit – ziarele chineze de limbă engleză spun că, în anumite zone ale Africii, medicamentul pare să aibă efect doar în doze mari, ceea ce ar putea fi un semn că virusul malariei a suferit o nouă mutație. De altfel, OMS nu recomandă folosirea artemisininului ca tratament unic, ci numai asociat cu alte medicamente care să țină sub control efectele secundare ale acestuia.

Epilog


Până să vadă lumina zilei, un medicament sau un vaccin nou are de înfruntat rigoarea testelor științifice (și durata lor), dar și o armată de inamici de conjunctură – interesele de afaceri sau de altă natură, contextul politic și, nu în ultimul rând, ignoranța, aroganța sau obtuzitatea unor șefi de stat. Neavând de traversat această junglă, dacă vechea clorochină va răpune noul coronavirus ne putem considera norocoși.

Foto Nobel Media AB, Pi Frisk, Alexander Mahmoud

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii