FacebookTwitterLinkedIn

„Experiența regională și sectorială a CEE Equity Partners ne permite să identificăm companii cu management performant, generatoare de «cash-flow» stabil si predictibil, cu active solide, care au nevoie de capital de creștere. Noul capital de 800 de milioane de dolari, obţinut pentru China-CEE Fund II demonstrează angajamentul investitorilor față de strategia și de abordarea noastră”, a declarat Octavian Vidu, Director de Investiţii pentru România.

În plus, CEE Equity Partners continuă să îşi consolideze acoperirea regională, cooptând încă patru profesioniști în investițiilor şi un birou la Praga. Astfel, echipa CEE Equity totalizează 28 de specialiști în investiții de capital privat în cele cinci birouri de la Bucureşti, Varșovia, Budapesta, Zagreb şi Praga.

Începând din 2014, CEE Equity Partners a calificat și efectuat în numele Fondului I 16 tranzacții în cinci țări, totalizând peste 500 de milioane de dolari. Acest fond este specializat în patru sectoare: infrastructură, energie, telecomunicații și producție industrială specializată.

Acest lucru se reflectă în portofoliul actual al Fondului I, care include, între altele: compania de energie solară PV Energy 21 (Republica Cehă); mai multe investiții în sectorul energetic din Polonia; firme de telecomunicații în Polonia şi Ungaria; producătorul polonez din domeniul biotehnologiei medicale Bioton; firma bulgară Walltopia, designer și producător de ziduri de cățărare indoor; Javna Razsvetljava (Slovenia), expert în iluminatul public şi soluţii de semnalizare; Universitatea Metropolitană din Budapesta (MetU), cea mai mare universitate privată din Ungaria.

Un fond de investiţii susţinut de China caută afaceri românești

Pe lângă cele patru sectoare, Fondul II şi-a extins aria de investiţii pentru a cuprinde şi oportunități de investiții în alte sectoare, precum sănătate, turism, educație şi agricultură.

„Vedem oportunități extraordinare în România și în întreaga regiune, unde echipele de management ale firmelor de înaltă calitate caută investitori care le pot ajuta să se dezvolte. În prezent, analizăm o serie de oportunități din România, în sectoarele amintite, iar cu capitalul de investiții din faza a doua suntem nerăbdători să explorăm multe oportunități suplimentare. Am identificat oportunități interesante în sectoarele agricol, transporturi, energetic si manufacturier. În sectorul transporturilor lipsesc investițiile. În special terminale multimodale de mărfuri containerizate și vrac, suferă de lipsa de investiții, iar întreg sectorul se află sub o presiune crescândă a fluxurilor de mărfuri, atât dinspre vest, cât și dinspre est. Credem că suntem pregătiți să investim în următoarele 12 luni în sectoarele amintite și să creăm creștere împreună cu partenerii noștri, oamenii de afaceri români”, a mai spus Vidu.

CEE Equity Partners Ltd este consilierul pentru investiții al Fondurilor I şi II „China-CEE” , care a atras capital în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari. Fondul I a fost creat în 2014 de China Exim Bank în parteneriat cu alţi investitori instituționali din zona Europei Centrale şi de Est, pentru a capitaliza oportunităţile de investiţii în ţările din regiune. Din birourile sale din Varşovia, Budapesta, Bucureşti, Zagreb şi Praga, CEE Equity Partners caută investiţii atractive în cele 16 ţări din ECE, de la ţările Baltice la Albania. Fondul II va investi în energie, telecomunicații, infrastructură, producție industrială specializată, sănătate, turism, educaţie şi agricultură.

Valoarea unei investiţii tipice de equity variază între 20 şi 100 de milioane de dolari, cu finanţarea adiţională a datoriilor, dacă este cazul, cu un orizont de investiţii de cinci și opt ani. Firmele actuale sau din trecut din portofoliul său includ: Bioton S.A. (WSE: BIO), Budapest Metropolitan University (MetU), Electronic Control Systems S.A., Energy 21, Invitel Group, Javna Razsvetljava, Korytnica Wind Farm, Polenergia, Southern Wind Farm, Walltopia şi Wróblew Wind Farm.