FacebookTwitterLinkedIn

China ar putea ceda din cauza tensiunilor cu SUA și poate renunța la deținerile de obligațiuni și titluri de stat ale Trezoreriei SUA. Tensiunile dintre Beijing și Washington se acumulează treptat, iar relațiile dintre cele două mari puteri se deteriorează din cauza problemelor din tehnologie, comerț, dar și pe fondul pandemiei de coronavirus, informează Reuters.

Piețele financiare globale sunt din ce în ce mai îngrijorate când vine vorba de China și dorința sa de a-și vinde datoria guvernamentală americană pe care o deține ca o armă, pentru a contracara presiunea crescândă a SUA.

Xi Junyang, profesor la Universitatea de Finanțe și Economie din Shanghai, a declarat „China își va reduce treptat deținerile de datorii americane la aproximativ 800 de miliarde de dolari în condiții normale”. Specialistul nu a oferit însă mai multe detalii legate de termenul limită.

Scăderea la 800 de miliarde de dolari de la nivelul actual ar putea însemna reducerea deținerilor sale cu mai mult de 25%. Analiștii spun că vânzarea chineză pe scară largă, denumită adesea „opțiunea nucleară”, ar putea declanșa tulburări pe piețele financiare globale.

„Dar, desigur, China ar putea vinde toate obligațiunile sale americane într-un caz extrem, ca un conflict militar”, a mai adăugat Junyang.

China, al doilea cel mai mare deținător de trezorerie în afară de SUA, a deținut 1,074 trilioane de dolari în iunie, în scădere de la 1,083 trilioane de dolari înregistrați în luna mai, potrivit ultimelor date oficiale.