FacebookTwitterLinkedIn

Comandantul principal din zona Asia Pacific, Philip Davidson, consideră că Beijingul vrea să preia rolul de lider mondial încercând să înlocuiască puterea militară americană din Asia, relatează The Guardian.

Taiwanul democratic și autoguvernat trăiește sub amenințarea constantă a invaziei Chinei, ai cărei lideri consideră insula ca parte a teritoriului lor și pe care au promis că o vor lua înapoi.

„Taiwanul este în mod clar una dintre ambițiile lor. Și cred că amenințarea este prezentă în deceniul acesta, de fapt, în următorii șase ani”, a declarat Davidson într-o audiere a comitetului de servicii armate al Senatului SUA.

Comandantul a declarat că extinderea activelor militare ale Chinei în regiune riscă să creeze o situație „nefavorabilă” pentru SUA.

Taiwanul s-a constituit la sfârșitul unui război civil în 1949. Partidul comunist chinez de la Beijing nu l-a guvernat niciodată, dar consideră că este o parte a Chinei pe care o va prelua cu forța, dacă este necesar.

Iar Washingtonul rămâne cel mai important aliat neoficial și susținător militar.

De asemenea, China a făcut revendicări teritoriale extinse în Marea Chinei de Sud bogate în resurse și chiar amenință insula americană Guam, a mai spus Davidson.