FacebookTwitterLinkedIn

Autoritățile de la Beijing au contestat datele publicate în studiul dezvoltat de Harvard Medical School, conform căruia primele cazuri de Covid-19 au apărut în Wuhan în august 2019.

Acest studiu face referire la posibilitatea apariției virusului mult mai devreme decât a fost declarat de către autoritățile chineze, învinuind astfel China din nou pentru răspândirea SARS-CoV-2, conform Agerpres, citat de Digi 24.

Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, a declarat “Cred că este ridicol, incredibil de ridicol, să vii cu o astfel de concluzie bazată pe observaţii superficiale precum volumul traficului”.

Studiul cercetătorilor de la Harvard se bazează pe imagini prin satelit care reflectă tiparele de deplasare spre spitale, dar și pe motoarele de căutare care sugerează apariția și răspândirea virusului din august 2019.

Cu toate acestea, noul studiu nu a fost analizat de un comitet științific. Studiul s-a bazat pe gradul de ocupare a parcărilor spitalelor din Wuhan și pe cuvintele ”tuse” sau ”diaree” introduse în motoarele de căutare.

Paul Digard, expert în virologie la Universitatea din Edinburgh, a declarat că ideea de a analiza asemenea date precum imaginile satelitare și cuvintele din motoarele de căutare este interesantă, dar datele strânse sunt corelative și nu pot identifica o cauză.

Keith Neal, profesor de boli infecţioase şi epidemiologie la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, a declarat “Este o cercetare interesantă, dar nu sunt sigur că ne duce prea departe”.