Ștefan Vuza – Președinte Chimcomplex
Care sunt principalele obiective ale strategiei de business şi principalele realizări ale companiei dumneavoastră în acest an?
Strategia noastră este să integrăm cele două platforme de la Borzești și Rm. Vâlcea (fostul Oltchim) și să creștem eficiența generală a companiei, să ajustăm portofoliul la cerințele pieței și să devenim lideri de piață regionali.
Suntem parte din progresul tehnologic, producem sustenabil materiile prime de care societatea are nevoie pentru a se dezvolta.
Pandemia este una dintre numeroasele ocazii în care am arătat că suntem o companie rezistentă și fiabilă. Anul acesta am funcționat fără întreruperi și am răspuns prompt cererii de produse din portofoliu, la care am adăugat în regim de urgență biocide gata de folosit și dezinfectanți.
De unde ar putea România să împrumute cele mai bune practici pentru industria în care activați?
Industria chimică europeană este competitivă, deoarece la nivelul anilor 2000-2010 s-a aplicat o politică de restructurare, reinginerie și dezvoltare care în esență a constat în păstrarea în Europa a subramurilor cu știință multă și cu valoare adăugată mare:
– industria medicamentelor, a coloranților, a produselor de biosinteză și a produselor cosmetice;
– industria produselor siliconice: monomeri, uleiuri, emulsii, cauciucuri și polimeri termoplastici;
– industria firelor artificiale pe bază de carbon, de sticlă și de șisturi vulcanice;
– industria produselor chimice speciale: explozivi, pesticide etc;
– industria numită „Fine Chemicals”, care realizează produse în cantități mici și cu valoare de minim 10$/kg, adică 10.000$/tonă;
Industriile de volum (comodities), poluante au fost transferate și dezvoltate în Asia, unde erau materii prime accesibile, forță de muncă și mulți consumatori.
Din Europa, cele mai competitive industrii chimice sunt în Germania, Franța, Anglia, Olanda și Italia. În aceste țări se alocă procente foarte mari pentru cercetare/dezvoltare și studii postuniversitare. Aceste țări sunt furnizoare de tehnologii de vârf și lansează direcțiile moderne de dezvoltare: industria circulară, Noua Chimie, Industria 4.0. România poate fi mai mult parte dintr-un lanț valoric european. Sunt proiecte și investiții Pan-Europene care se pot face, pentru a asigura necesarul de produse de importanță strategică pentru România și Europa, însă este nevoie de susținere politică și investiții strategice.
Ce vă motivează să vă treziți în fiecare dimineață să faceți business în România?
Oltchim și Chimcomplex sunt două combinate chimice emblematice și strategice pentru industria noastră, iar ele sunt singurele platforme industriale cu capital integral românesc ce au mai ramas în funcțiune după tranziția ultimilor 30 de ani. Faptul că le-am putut salva de la insolvență, că aproape 2000 de salariați își pot face meseria în orașele lor, că putem fi unul dintre motoarele cele mai mari de creștere a economiei României mă motivează să încerc totul pentru a reînvia industria chimică a țării noastre.
Care sunt valorile companiei dumneavoastră?
Loialitate, onestitate, încredere, etică, siguranță, integritate, responsabilitate.
Cum vă recrutaţi angajaţii în condiţiile crizei de personal calificat, cum îi pregătiţi şi cum le creşteţi performanţele? Cum vă asiguraţi de implicarea angajaților?
Anul acesta am lansat mai multe acțiuni și programe interne și am păstrat legătura strâns cu colegii. De la activări prin care le-am mulțumit celor care au inspirat, au informat și au susţinut marea noastră echipă zi de zi, până la pregătirea primului studiu de cultură organizațională și lansarea unui program amplu de transformare numit „Pentru mâine”. Acesta se adresează colegilor care au dorit să facă parte voluntar din echipele care vor determina schimbarea pentru viitorul Chimcomplex. „Pentru mâine” urmărește generarea de proiecte realiste și necesare, iar noi ne bazăm pe sugestiile colegilor noștri pentru a pregăti următorul pas strategic.
De asemenea, în luna septembrie a acestui an, Chimcomplex a angajat prima generație tânără de operatori chimiști și sudori. 24 de tineri, băieți și fete au fost angajați la Borzești și beneficiază de programe de formare și integrare la locul de muncă. În parteneriat cu Ministerul Educației și Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din Onești, jud. Bacău, compania a susținut în cadrul învățământului profesional în sistem dual, timp de 3 ani o clasă cu specializarea operatori chimiști și sudori. I-am primit cu entuziasm alături de noi, pe acești tineri de 17-18 ani, care au adus forțe proaspete și speranță pentru viitor. Implicarea continuă în educație reprezintă angajamentul companiei de a participa activ la viața orașului și de a influența în mod pozitiv dezvoltarea tinerilor din zonă.