Cautare
, Contributor

Modă |
|

Chestionar de modă: 3 întrebări pentru designerul Ștefan Muscă

Stefan_Musca.jpg
Designerul român Ștefan Muscă și-a lansat noua colecție, ,,Beyond the Future”. ForbesLife i-a dat o temă de gândire despre provocarea de a face design românesc pentru nemuritorul denim.

Ștefan Muscă și-a lansat brandul masculin New Funky Fashion în 1998, inspirat de fenomenul clubbing în România. Materialul său predilect este denimul, explorat într-o varietate de moduri, de la tăieturi asimetrice, buzunare aplicate sau asocieri inedite cu jersé, mătase, PVC sau satin. Noua colecție, ,,Beyond the Future”, se caracterizează prin culori intense – galben, roșu, albastru, violet, verde sau portocaliu – într-o abordare sofisticat-funcțională.

FORBES Life versus Ștefan Muscă

1.  Mai mult decat alte obiecte vestimentare, produsele din blue jeans se leaga de multe aspiratii si nostalgii ale romanilor. Cum au evoluat perceptiile in legatura cu blue jeans-ul ,,made in Romania” in ultimii zece ani?

La nivel de masa, perceptia nu este semnificativ diferita in ultimii 10 ani. Nu e usor sa iti gasesti propriul stil, cand nu primesti ajutor personalizat din mai nicio directie, iar reperul dupa care te ghidezi este ultima colectie lansata de marii retaileri prezenti si in Romania. E adevarat, nu mai privim cu aceeasi fascinatie blue jeans-ul venit de afara, dar nici nu renuntam foarte des la el pentru produse « made in Romania ».

Este de asemenea adevarat ca piata romaneasca are si ea viciile ei: produce extrem de putin ca si cantitate si destul de limitativ ca si creativitate. Perceptia s-a schimbat insa la cei care isi doresc sa fie diferiti, care vor sa iasa din multime si sa se exprime in propriul lor fel. Fata de acum 10 ani, am astazi clienti care vin la mine si stiu exact ce isi doresc de la o pereche de jeans.

Desenam si cream impreuna, astfel incat jeansul pe care il va purta acea persoana sa vorbeasca mult mai mult despre el si despre stilul lui de viata, decat despre mine, ca fashion designer. Nu sufar de acest « pacat », sa imi pun stilul in evidenta orice-ar fi. Colectiile mele sunt colectii-concept, insa alegi un outfit pe care eu ti-l propun pentru ca te regasesti in el 100%. Daca hainele iti vorbesc doar despre o parte din tine, dar iti place stilul Stefan Musca, poti sa vii la atelier si sa iti completezi outfit-ul cu piese create doar pentru tine.

2. Care a fost cea mai dificilă perioadă pentru business din 1998 și până acum?

Ca pentru orice business inceput in anii aceia probabil, cea mai dificila perioada a venit odata cu criza globala. E mai usor sa educi gustul si stilul vestimentar, decat sa te lupti cu limite si bariere financiare.

Ceea ce am facut pentru clientii mei a fost sa imi optimizez toate costurile de materie prima si sa gasesc cei mai  buni furnizori care imi pot livra calitatea de care am nevoie pentru piesele mele vestimentare.

Asta inseamna ca, in 2013, imi pun semnatura pe tinute creative, de foarte buna calitate, cu preturi confortabile pentru oricine ar putea cumpara de la un retailer quality, dar refuza sa o faca si vine la mine, fiindca vrea mai mult stil potrivit cu personalitatea sa.

3. Care ar fi cele trei modele de jeans pe care le consideri timeless?

Nu cred in « timeless ». Vremurile se schimba, noi ne schimbam de asemenea. Ce ne place astazi n-o sa ne mai reprezinte pentru 5 ani si, in niciun caz, peste 10. Tocmai despre asta este vorba in creatiile mele : hainele Stefan Musca te ajuta sa vorbesti despre ceea ce reprezinti tu, purtatorul lor. Peste cativa ani vei fi altul … si ai nevoie de altceva care sa te puna in evidenta.

Asimetria si detaliile experimentale din colectia Beyond the Future – vara 2013 –  definesc urbanul maritim intr-un mod unic, niciodata conceptual- imitativ, caracteristic brandului New Funky Fashion by Stefan Musca.

Noua colecție – ,,Beyond the Future” – este disponibilă pe nff.ro și in magazinul din strada Batiștei, nr. 15.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii