Cautare
, Contributor

Natalia Berezovskaia Designer de interior, tânără ambiţioasă care aduce culoare în casele oamenilor, creează spaţii confortabile și îi face pe oameni fericiţi!

Design |
|

Cheltuielile neașteptate în timpul renovărilor

În teorie: calculăm costul materialelor, adăugăm costul manoperei și mai punem un 10% pentru lucrări imprevizibile – aceasta ar trebui să fie estimarea bugetului pentru renovare. Cu toate acestea, în practică, de cele mai multe ori, cheltuielile depășesc bugetul. Și pot deveni o adevărată problemă.
Natalia Berezovskaia_new contributors

Ca designer care se ocupă și de șantiere, mereu întâlnesc astfel de situații, unele din cauza acestor „erori imprevizibile”, altele din cauza clienților, pentru că ar vrea să mai „facă asta și asta, dacă tot ne-am apucat de renovat”, dar există și erori umane. Recunosc că am avut și eu, ca specialist, destule „scăpări” pentru care trebuia să găsesc soluții ulterior. Fiind un subiect sensibil, mi-am propus să-l dezvolt pentru cei care încep o renovare cu sau fără un designer sau arhitect. Cu siguranță, sfaturile o să vă ajute.

Schimbarea tâmplăriei

Dacă ați cumpărat un apartament într-un bloc nou, atunci tâmplăria nu va mai fi o cheltuială în plus. În schimb, dacă apartamentul este achiziționat într-o locuință veche, trebuie să luați în calcul nu doar înlocuirea geamurilor și a ușilor, dar și îndreptarea golurilor. Așa cum pereții în timp se mai mișcă, acest lucru duce și la modificări de goluri, care va îngreuna montarea unei tâmplării noi, sau va fi nevoie ulterior să o îndreptați = costuri mai ridicate, pe care trebuie să le luați în calcul.

Înlocuirea șapei

Nu de puține ori mi s-a întâmplat ca șapa autonivelantă să nu fie bine turnată, ceea ce ulterior mi-a provocat mari probleme la montajul mobilierului. Dacă pardoseala nu este plană (se verifică cu un boloboc), există mari șanse să nu mai puteți face mobilier perfect aliniat la pereți și/sau tavan. Credeți-mă, este frustrant să propui o amenjare în care totul este bine organizat și ulterior să nu-ți iasă așa cum ai propus, pentru că dulapurile nu stau perpendicular.

Îndreptarea pereților

Din păcate, pereții, tavanul și colțurile acestora din casele noastre lasă de dorit. Și această problemă este întâlnită nu doar la case vechi, dar și în apartamentele noi, chiar dacă pereții sunt placați cu gips-carton. Acest lucru se întâmplă pentru că nu sunt verificați cu laser sau măcar cu boloboc și echer. Îndreptarea lor vă costă câțiva centimetri de glet (poate fi până la 5-7 sau chiar 10 cm), plus manopera. De ce denivelarea pereților reprezintă o problemă? Ca și în cazul șapei, va „arunca” mobilierul masiv (dulapuri, vitrine, rafturile) de la pereți. Și nu cred că vă doriți distanțe vizibile între perete și mobilier – nu este practic, nici estetic.

Costurile se vor ridica și în cazul în care doriți să aplicați pe pereți sau tavane finisaje speciale. De exemplu aplicarea vopselei decorative sau a unui tapet fin necesită îndreptarea pereților. Aplicatorul cu siguranță va estima dacă finisajul poate fi montat pe suprafața actuală sau necesită încă un strat de glet. Am auzit multe cazuri în care beneficiarii nu au mai vrut să plătească prefinisarea pereților, iar rezultatul final nu a mai fost cel dorit. Este bine să știți că la o decorativă sidefată, orice denivelare scoate defectele în evidență; același lucru se întâmplă și cu un tapet de hârtie cu o grafică uni și finisaj lucios.

Schimbarea instalației

Clar, într-un bloc sau o casă veche, înlocuirea instalațiilor electrice, sanitare și chiar de canalizare este obligatorie. Dacă ați cumpărat un apartament vechi, dar renovat, asigurați-vă că instalațiile au fost și ele schimbate. Eu am avut un caz în care clienții au achiziționat un apartament superb într-o vilă interbelică, dar care nu s-au interesat de îmbunătățirile care au fost făcute de foștii proprietari. Apartamentul arăta curat și întreținut, dar clienții mei nu au luat în calcul și tot ce este ascuns în spatele pereților. Ce credeți, de la o ușoară finisare, am ajuns să spargem toți pereții și să înlocuim instalația electrică, am încercat să izolăm cât mai bine racordurile de la canalizare, care erau din fontă. Din păcate, vecinii de sus nu erau de acord să înlocuiască și ei sistemul de canalizare, iar acest lucru face ca problema scurgerilor să nu fie rezolvată complet.

Molozul

De moloz vă puteți ocupa chiar voi, dar sunt sigură că preferați să nu o faceți și să găsiți o echipă care va strânge și va arunca tot gunoiul de pe șantier. În acest caz, trebuie să luați în calcul și costul acestui serviciu, inclusiv căratul acestuia dacă cumva stați la etajul 10, iar liftul nu este funcțional.

Căratul materialelor

Căratul materialelor este o sarcină relativ ușoară dacă în blocul unde stați există un lift. Problema apare dacă nu există unul și stați la un etaj superior sau vecinii voștri, pur și simplu, nu sunt de acord să folosiți liftul. Eu vă recomand totuși, înainte de a începe o renovare, să discutați cu administratorul și să stabiliți exact cum se va derula șantierul vostru, ca să nu deranjați pe nimeni și să rămâneți în relații bune cu toți vecinii. Dar acest lucru nu înseamnă că veți avea cheltuieli mai mici, pentru că, oricum, cineva va trebui să care materialele, mobila, echipamentele, molozul etc. Iar dacă aceste elemente vor fi și foarte voluminoase, există șansa să nu încapă în lift sau pe casa scării, și atunci va fi nevoie să vă folosiți de geamuri și de o macara, ceea ce reprezintă încă un cost suplimentar.

Modificări în proiect

Dacă v-ați propus cumva să faceți schimbări majore în apartamentul actual, acest lucru poate duce la costuri suplimentare. De exemplu, vreți să faceți o nouă recompartimentare cu mutarea băii sau a bucătăriei. Acest lucru înseamnă nu doar refacerea cadastrului, dar și a instalațiilor în totalitate. De regulă, încă de la etapa elaborării noului proiect, devine clar dacă vor exista costuri suplimentare sau nu. Dacă lucrați cu un designer, acesta vă poate avertiza ce poate duce la creșterea cheltuielilor și puteți analiza împreună dacă merită sau nu. Dacă renovarea va fi realizată pe cont propriu, atunci consultați-vă cu un structurist (pentru o recompartimentare), cu un instalator (pentru partea de instalații, canalizare) și cu un electrician.

Și dacă totuși veți colabora cu un designer, este esențial să discutați clar despre bugete. Majoritatea clienților evită acest subiect din diverse motive (neavând o experiență anterioară în ceea ce privește o renovare, o amenajare) și la faza de implementare devin foarte surprinși de costurile primite conform proiectului de design.

Calculați tot!

Costurile suplimentare în timpul renovării pot fi nu doar „neașteptate”, ci adesea, pur și simplu, necalculate. De exemplu, mulți oameni uită de fleacuri precum chitul pentru faianță și gresie, becuri pentru lămpi, elemente ale instalațiilor sanitare care se încastrează (rezervor încastrat, monocomanda pentru dușul igienic, bateriile încastrate), de baie. Și în timpul implementării proiectului, toate aceste lucruri mici pot genera o sumă de bani consistentă.

 

Mult succes!

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii