Cautare
, Contributor

Marketer și scriitor

Media şi entertainment |
|

Checkpoint Laurențiu. Răspunde Alex Tocilescu (Graffiti BBDO): „Trăim într-un stat care se pricepe la orice, mai puțin la a fi un stat”

Alex Tocilescu e copywriter la Graffiti BBDO, scriitor și președintele Asociației de proprietari Cuza 10/Felix 14. Cel mai recent volum de proză scurtă al său este „Imperiul Pisicilor”, apărut la Editura Polirom. A locuit 20 de ani în Germania, unde a fost verificator de asigurări de sănătate, și un an la New York, unde n-a făcut nimic.
alex tocilescu

Laurențiu Ion: Ce îți place cel mai mult în România?

Alex Tocilescu: Probabil că amintirile.

 

Laurențiu Ion: Dar cel mai puțin?

Alex Tocilescu: Obiceiul (nu neapărat românesc, dar aparent mai răspândit aici decât în alte locuri) de a remarca o problemă, a nu face nimic pentru rezolvarea ei și a îl critica pe cel care chiar face ceva. Și măcar dacă ar fi o critică constructivă, dacă omul cu spirit critic ar zice „bă, faci prost, ar trebui să faci așa și pe dincolo…”. Dar nu, e pur și simplu „Bă, faci prost. Bă, ce prost ești. Da’ cum de nu-ți dai seama că faci prost? Of, de-aia nu merge nimic ca lumea în țara asta…”.

Checkpoint Laurențiu. Răspunde Adrian Buta (ARCEN)

Laurențiu Ion: Dacă mâine te-ai putea trezi într-o altă țară, care ar fi?

Alex Tocilescu: Ar fi un loc, nu o țară; un orășel din Columbia, despre care habar n-am cum se cheamă, în care am ajuns când aveam vreo 12 ani, și care avea o piațetă cu patru laturi, pe una dintre ele era o biserică albă, iar pe celelalte trei niște case de lemn cu cerdac, cam ca în westernuri. Eram cu ai mei și cu niște prieteni stabiliți acolo, ne-am așezat pe unul dintre cerdacuri și am mâncat pui făcut la cuptor, pe care l-am împărțit cu niște câini vagabonzi care stăteau în praf.

 

Laurențiu Ion: Dacă ai putea să schimbi ceva în munca ta de zi cu zi din România, ce ar fi?

Alex Tocilescu: Drumul. Lucrez în palatul Universul, de pe Brezoianu, și cred că am mers deja pe toate drumurile posibile care duc acolo. Mi-ar plăcea să am în fiecare zi un drum nou, să găsesc mereu și mereu alte străduțe cu case, alte alei ale Cișmigiului, altă Calea Victoriei.

Checkpoint Laurențiu. Răspunde Senia Menadi (Magazinul Muzica)

Laurențiu Ion: Care crezi că ar fi fost jobul tău dacă te-ai fi mutat într-o altă țară?
Alex Tocilescu: Am trăit vreo 20 de ani în Germania, unde am fost verificator de asigurări de sănătate, și un an la New York, unde n-am făcut nimic. Probabil că în nici una dintre astea două țări nu mi-ar fi trecut prin cap să devin copywriter, așa că…

 

Laurențiu Ion: Ce înseamnă pentru tine să fii patriot?

Alex Tocilescu: Să faci ceva ca să le fie mai bine tuturor celor care stau în țara în care stai. Și cum nu mă cred în stare să fac ceva magnific cum ar fi să inventez un perpetuum mobile, fac și eu ce pot: îmi arunc mucurile de țigară în coșurile de gunoi de pe stradă, parchez regulamentar, chestii de-astea elementare.

Checkpoint Laurențiu. Răspunde Ana Nicolau (Nemira)

Laurențiu Ion: Care e brandul tău românesc preferat?

Alex Tocilescu: Când eram mic, mergeam pe stadion la Sportul Studențesc. Era o echipă mișto, 2-3 jucători foarte talentați, restul erau harnici și aveau voință, în tribune era o atmosferă veselă, de cartier, se glumea mult, se înjura și mai mult. Acum câțiva ani, când Sportul a retrogradat din A în B și a rămas cam fără bani și fără spectatori, m-am gândit aproape serios cum ar fi să fac o campanie care să poziționeze Sportul drept echipa hipsterilor (că-s slavă domnului destui). Bineînțeles că n-am făcut-o, dar cred că Sportul e brandul după care sunt cel mai nostalgic.

Checkpoint Laurențiu. Răspunde Cristina Ștefan (Dilema veche)

Laurențiu Ion: România, încotro? Dar piața muncii?

Alex Tocilescu: Chestia cu România e următoarea: suntem atât de jos încât mi-e greu de crezut că o putem lua și mai în jos. Pe de altă parte, avem avantajul că suntem atât de jos încât e foarte ușor să ajungem mult mai sus; nu trebuie decât să facem rost de un guvern fără idioți. Marea noastră problemă e că trăim într-un stat care se pricepe la orice, mai puțin la a fi un stat. Și nici măcar nu trebuie să fii un geniu ca să poți rezolva problemele existente; trebuie doar să nu fii căzut în cap și să ai un strop de bunăvoință.

Iar la piața muncii nu m-aș încumeta să zic că mă pricep, dar la cum se arată lucrurile, e destul de evident că absolut oricine vrea să muncească are unde s-o facă, pentru că suntem prea puțini oameni și prea mult de lucru.

Credit foto: Laszo Raduly

Această serie de chestionare a fost pornită pentru a aduce în prim plan noua generație de profesioniști care, în pofida tendințelor, au decis să rămână să lucreze în țară. Opiniile exprimate în aceste materiale aparțin respondenților, ci nu angajatorilor săi.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii