Cautare
, Contributor

Marketer și scriitor

Media şi entertainment |
|

Checkpoint Laurențiu. Răspunde Adrian Buta (ARCEN): „Înainte de a fi patriot, prefer să fiu om”

Adrian Buta a absolvit în 2016 Economie, Politică și Relații Internaționale la University of London, Royal Holloway. Timp de șase luni, a lucrat în echipa Secretarului de Stat având portofoliul patrimoniului cultural, în perioada guvernului Cioloș, apoi și-a asumat rolul de Vicepreședinte în Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN), ca urmare a experienței de voluntariat acumulată în aceeași organizație timp de 4 ani.
Adrian Buta

Laurențiu Ion: Ce îți place cel mai mult în România?

Adrian Buta: Oamenii. Pentru că în România, preponderent, oamenii au o anumită aplecare pentru chestiuni ce țin de metafizică, iar asta face ca relațiile dintre ei să fie mult mai profunde, indiferent de natura lor. Dacă vrei să te convingi singur, întreabă-ți unul dintre cei mai buni prieteni dacă e fericit.

Interviu cu Senia Menadi (Magazinul Muzica)

Laurențiu Ion: Dar cel mai puțin?

Adrian Buta: Oamenii. Pentru că în România, din ce în ce mai mulți oameni, din păcate tineri, aleg să se identifice cu exemple din societate care propagă idei și valori ce vor împinge societatea către autodistrugere; corupție, opulență, intoleranță, misticism naționalist, marginalizarea culturii, etc. Dacă nu mă crezi, e suficient să urmărești emisiunile TV autohtone sau să citești presa scrisă (există și excepții).

 

Laurențiu Ion: Dacă mâine te-ai putea trezi într-o altă țară, care ar fi?

Adrian Buta: România, cu o clasă politică performantă și integră, cu o justiție eficientă și imparțială, cu oameni creativi și harnici.

Interviu cu Ana Nicolau (Nemira)

Laurențiu Ion: Dacă ai putea să schimbi ceva în munca ta de zi cu zi din România, ce ar fi?

Adrian Buta: Traficul din București. Indiferent că e ora 11:00 sau 16:00, traficul te seacă de energie și, din păcate, transportul în comun sau mersul cu bicicleta sunt limitate drastic.

 

Laurențiu Ion: Care crezi că ar fi fost jobul tău dacă te-ai fi mutat într-o altă țară?

Adrian Buta: Având în vedere că am terminat o facultate cu profil economic, mi-ar plăcea să lucrez într-o industrie care face uz mai mult de această experiență. Probabil aș lucra în consultanță, la o multinațională… management consulting/business process improvement. De fapt, deja sunt într-o fază destul de avansată pentru a ajunge într-un astfel de loc.

interviu cu Silviu Nicolescu (EBA Optics Boutique)

Laurențiu Ion: Ce înseamnă pentru tine să fii patriot?

Adrian Buta: Dacă poți să faci un bine la tine în țară, și poți să faci un bine cel puțin la fel de mare și în altă țară, să-l faci la tine în țară. Oferă ceva țării tale fără să aștepți ceva înapoi. În general, consider că patriotismul în secolul XXI e un termen foarte precar. Dacă tu nu te identifici cu țara ta din punct de vedere al politicii externe, al agendei politice interne, al proiectelor și strategiilor de viitor, nu văd de ce ar trebui să fii patriot într-o astfel de țară. Personal, înainte de a fi patriot, prefer să fiu om; apoi, cetățean global, european și, în fine, român.

 

Laurențiu Ion: Care e brandul tău românesc preferat?

Adrian Buta: Brand-ul românesc preferat este NOAH Watches. E un start-up românesc care îmbină două lucruri pe care le apreciez foarte mult – ceasurile de mână și lemnul. Au un design simplu și elegant al produselor, iar identitatea lor vizuală e foarte modernă.

Interviu cu Cristina Ștefan (Dilema Veche)

Laurențiu Ion: România, încotro? Dar piața muncii?

Adrian Buta: Cred că progresul în România e inevitabil, cel puțin în virtutea inerției. Scenariile cele mai disruptive, care ar paraliza societatea, sunt fie cele de război, fie de cutremur puternic. În rest, observ că există români care se implică din ce în ce mai mult în treburile cetății – fie că fac parte din societatea civilă, fie că sunt în arena politică, iar asta e încurajator. Încet, dar sigur.

Piața muncii va râmâne în criză de personal calificat/necalificat, atât timp cât educația din România va continua la același nivel, sau mai rău. Nici măcar cele mai bune licee din țară nu se bucură de profesori cu un nivel pedagogic adecvat pentru zilele noastre. Iar acolo unde există pasiune din partea profesorilor, nu există spații sanitare, săli de curs, calculatoare, un curriculum structurat și relevant, manuale bune etc.

Din păcate, oamenii responsabili cu reforma sistemului de învățământ sunt comfortably numb pe deoparte, pe de altă parte, sunt complici la menținerea status-quo-ului care îi avantajează de multe ori financiar sau ierarhic. Nu în ultimul rând, sunt convins că există și problema incompetenței. Cei care sunt în poziția de a schimba ceva, sunt produsul unui sistem defect, iar noi suntem martorii pasivi ai acestui cerc vicios.

Foto credit: Alberto Groșescu

Această serie de chestionare a fost pornită pentru a aduce în prim plan noua generație de profesioniști care, în pofida tendințelor, au decis să rămână să lucreze în țară. Opiniile exprimate în aceste materiale aparțin respondenților, ci nu angajatorilor săi.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii