Cautare
, Contributor

Specialist în comunicare și marketing. Analizează universul consumatorilor pornind de la insight-uri din studii sociologice, psihologice și antropologice.

Lifestyle |
|

Change the color and you change everything

Niciodată n-am înţeles oamenii care spun „Nu contează ce culoare are“. Nu cred că există contexte în care culoarea nu poate face o diferenţă, altfel bărbaţii nu ar mai prefera blondele și nici nou inventatele white lies nu ar avea o haină mai nobilă decât restul.
Olivia Petre New

Când alegem desertul din farfurie, mașina sau ambalajul de pe raft, rujul ei sau cămașa pe care el va lăsa urme… culoarea ne influenţează deciziile mult mai mult decât avem timp să realizăm. La prima vedere, preferinţele de culoare sunt răspunsuri emoţionale lipsite de orice bază raţională în afara influenţei spaţiului cultural în care am crescut.

Însă realitatea nu e chiar așa de albă sau neagră…

Un studiu internaţional a confirmat în 2015 faptul că există o culoare preferată la nivel mondial. Indiferent de ţară, religie, rasă sau gen, cea mai iubită culoare este… ta-taaaaa… albastru!

Why blue?

Specialiștii arată că preferinţa unei persoane pentru o anumită nuanţă poate fi determinată de gradul în care acea persoană e atrasă de lucrurile care au culoarea respectivă. Mai exact, preferinţa pentru galben pare a fi semnificativ mai mare în rândul persoanelor care adoră lămâile și narcisele, iar cea pentru mov are legătură cu cât de mult vă place lavanda, strugurii sau, poate, ametistul. Din acest motiv, albastrul, cea mai rară culoare din natură, adună mult mai multe puncte comparativ cu verdele de pe locul doi și cu restul culorilor din curcubeu.

Albastrul este asociat cu cele mai multe lucruri pozitive și de bun augur pentru evoluţia umană, de-a lungul multor culturi și epoci. Cine nu iubește cerul albastru, marea albastră (mai puţin cea neagră din dotare), ochii albaștri și, bineînţeles, cel puţin o pereche de blue jeans? Puţine lucruri albastre sunt neplăcute… și nici măcar feeling blue nu știu dacă se numără printre ele. E mult mai bine decât să vezi roșu în faţa ochilor, nu-i așa?

Până și mult blamatele clișeele de gen – roz pentru fetiţe și albastru pentru băieţi – sunt confirmate de studii. Fetele chiar aleg mai degrabă roz și băieţii albastru, dar numai atunci când sunt mici. Aceste preferinţe se modifică radical în timp, majoritatea adolescenţilor preferând (ce surpriză!) negrul.

La fel de clasice sunt și diferenţele de percepţie a culorilor de la o persoană la alta. Mâna sus cine nu a avut cu iubitul/iubita o discuţie legată de culoarea unui obiect de cumpărat pentru casă… Știţi voi, canapeaua roșie care îi plăcea lui, dar pe care ea nu voia să o cumpere pentru că era, de fapt, burgundy?! Oh, da, nimeni nu poate aprecia precum o femeie un trandafir fucsia cu irizaţii magenta sau o vopsea de păr cu o nuanţă mai puţin ciocolatie decât precedenta. Care bătea spre grej.

Dar studiile avansate demontează și multe mituri cromatic-romantice:

Femeile percep mai multe nuanţe decât bărbaţii. Într-adevăr, femeile și bărbaţii tind să perceapă diferit aceleași culori, iar femeile au un vocabular cromatic mai bogat, însă percepţia cromatică diferă la fel de mult și în cadrul persoanelor de același gen și devine mai elaborată odată cu înaintarea în vârstă.

În designul interior, fiecare culoare are o influenţă bine cunoscută asupra emoţiilor și stării de spirit. În realitate, multiple studii au arătat că schimbările de dispoziţie datorate unei noi cromatici în design sunt subiective și temporare.

CITEȘTE ȘI ceARTA sau arta de a ne certa mai frumos

Un interior verde deschis poate induce o stare de calm unei persoane și de anxietate alteia. În plus, de cele mai multe ori, starea va fi una temporară, efectul se diminuează pe măsură ce ochiul se obișnuiește cu schimbarea. Mai important este să înţelegem ce evocă fiecare culoare pentru o anumită persoană, în funcţie de experienţele și asocierile pe care ea și le-a format de-a lungul vieţii.

Mai sunt multe de explorat și de înţeles în psihologia culorii, dar un lucru e alb ca lumina zilei – culorile sunt instrumente pe care le subestimăm constant.

Indiferent că ne încredem mai mult în sistemul chackrelor sau în teoriile persuasiunii, a experimenta și a înţelege ce culori ne induc o stare de bine sau ne pun, la propriu, într-o lumină bună e o călătorie personală pe care ar fi păcat s-o ratăm.

Curcubeul poate fi un playlist de care nu te saturi niciodată.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii