FacebookTwitterLinkedIn

Zilele acestea, când haosul și noile tehnologii par să ne guverneze viața, există argumente pe care brandurile le folosesc în schimbarea acelor monumente a căror energie coincide cu frumusețea altor timpuri.

Anul acesta, Chanel a demarat un proiect în care își reînnoiește devotamentul către Paris, celebrul brand contribuind cu 25 de milioane de euro pentru susținerea restaurării Grand Palais.

Clădirea-monument are, pe lângă o valoare estetică colosală, și o fabuloasă importanță istorică atât pentru Europa, cât și pentru istoria Chanel. Grand Palais a reprezentat decorul ales de Karl Lagerfeld, directorul artistic al Casei Chanel, pentru numeroase show-uri de modă ready-to-wear sau haute couture.

„Chanel și Grand Palais au dezvoltat o legătură strânsă, inițiată de Karl Lagerfeld în 2005. Pentru Chanel, Grand Palais și, în special, spațiul unde se desfășoară show-urile noastre înseamnă mai mult decât un simplu monument din inima Parisului. Arhitectura sa incredibilă constituie o sursă de inspirație și de creație pentru Karl Lagerfeld. Instituția pariziană are o vocație universală, iar noi suntem mândri și încântați să fim alături de Grand Palais și de președintele acestuia, Sylvie Hubac, în derularea unui astfel de proiect ambițios“, mărturisește Bruno Pavlovsky, președintele Chanel.

Grand Palais în secolul XXI

Emblema Expoziției Universale din 1900, în doar un secol, Grand Palais a devenit un element-cheie al patrimoniului francez și un loc cultural al Parisului, reflectând evoluția și inovațiile epocii sale.

Aflat în inima capitalei pariziene, decorat într-un mix desăvârșit de clasicism și modernitate, cu dimensiuni excepționale și detalii remarcabile – cel mai mare naos din Europa, întins pe o suprafață de 13.500 mp și un acoperiș din sticlă de 17.500 mp –, „Marele Palat“ reprezintă un sit cultural unic în întreaga lume.

Grand Palais m-a fermecat de câte ori l-am vizitat. Povestea palatului, la fel de impozantă precum întreaga construcție, este necunoscută pentru cei mai mulți dintre privitorii săi.

Exceptând naosul, Salon d’Honneur și Galeria de Sud-Est, monumentul nu a mai fost renovat de la construirea sa, din 1900. Acum, după ce timpul și-a lăsat amprenta asupra frumoasei clădiri, la un secol de la crearea sa, începând cu 2020, Grand Palais va intra într-un nou capitol al existenței sale, fiind supus unui intens „tratament“ de restaurare și renovare.

CITEȘTE ȘI #RespectYourself

Obiectivul acestui proiect este de a reda Parisului și locuitorilor săi (eu aș îndrăzni să afirm chiar și vizitatorilor) o versiune a îndrăznețului Grand Palais, în spiritul designului său original. Detaliile arhitecturale, holurile, decorurile și iluminarea interioară originală a monumentului vor fi restaurate, păstrându-se atmosfera inițială a proiectului.

Rue des Palais, cea mai importantă inovație, va „secționa“ partea de jos a monumentului, transformându-se în cea mai spectaculoasă arteră, în vreme ce spațiul din jurul clădirii va fi, de asemenea, reconfigurată și îmbunătățită.

Când mă gândesc la Paris, prima dată îmi vin în minte elementele sale arhitecturale, La Tour Eiffel, clădirile romantice, Muzeul Louvre cu autoritatea sa estetică, parcurile pline cu bănci verzi și copaci toaletați și… Grand Palais. Așa că mare îmi este bucuria să văd cum lucrările sprijinite financiar de Chanel vor consolida Grand Palais cu scopul de a-și reafirma rolul de „vitrină“ a societății contemporane și a tendințelor sale.

Dispunând de cele mai moderne facilități care pot face parte dintr-un muzeu, galeriile expoziționale de la Grand Palais își vor susține misiunea de a reuni și de a promova colecții naționale, precum și de a împărtăși arta cu cât mai mulți vizitatori. În același timp, o nouă arteră dedicată artelor și științei va fi explorată de către Grand Palais și „Palais de la découverte“, explorare condusă de Universcience, prin crearea unei galerii speciale, dedicată copiilor.

Declarația indirectă pe care Chanel o face este evidentă: sprijinind istoria, încurajezi viitorul. Luând parte la renovare, te identifici cu frumusețea atemporală pe care Chanel o vizează încă de la nașterea sa. Poate ne inspiră și pe noi astfel de inițiative și începem să sprijinim clădirile care fac parte din patrimoniul național, cine știe?

CITEȘTE ȘI Călătorie în jurul casei unui artizan