FacebookTwitterLinkedIn

Aceste drepturi reflectă principiile de etică fundamentale care sunt critice în obţinerea încrederii în orice relaţie profesională. Lista se aplică produselor şi serviciilor financiare precum managementul investiţiilor, research şi consultanţă, personal banking, asigurări şi real estate. Fie ca stabiliţi un plan de investiţii, lucraţi cu un broker, vă deschideţi un cont bancar sau cumpăraţi o casă, «Declaraţia DrepturilorInvestitorilor» este un instrument creat să vă ajute cu informaţia de care aveţi nevoie şi serviciile pe care le așteptaţi şi le meritaţi.

Cerând ca profesioniștii din pieţele financiare să respecte aceste drepturi vă ajută să creaţi încredere în persoana şi/sau firma cu care colaboraţi, şi prin urmare, să reconstruiţi încrederea, respectul şi integritatea pieţelor financiare”, au spus reprezentanții CFA Institute, în preambulul declarației.

Care sunt cele zece drepturi

1. Comportament onest, competent și etic, care este în conformitate cu legislaţia în vigoare.

2. Consultanţă și asistenţă independentă și obiectivă, bazată pe analiza în cunoștinţă de cauză, judecată prudentă și efort diligent.

3. Interesele mele financiare au prioritate faţă de cele ale profesionistului și organizaţiei.

4. Tratament echitabil în raport cu alţi clienţi.

5. Dezvăluirea existenţei oricărui potenţial conflict de interese în furnizarea de produse sau servicii către mine.

6. Înţelegerea circumstanţelor mele, astfel încât orice sfat oferit să fie adecvat și bazat pe obiectivele mele financiare și constrângeri.

7. Comunicări clare, exacte, complete și în timp util, care folosesc un limbaj simplu și sunt prezentate într-un format care transmite în mod eficient informaţiile.

8. Explicarea tuturor taxelor și costurilor suportate de către mine și informaţii care să demonstreze că aceste cheltuieli sunt echitabile și rezonabile.

9. Confidenţialitatea informaţiilor mele.

10. Evidenţe adecvate și complete în sprijinul activităţii desfășurate în numele meu.