Cautare
, Contributor

Industrie |
|

CEZ Distribuție rămâne pe pierderi și în 2016

CEZ România și-a redus, anul trecut, la jumătate pierderile din activitatea în România, la 411 milioane lei, față de un minus de 871 milioane lei în 2014.
 aboneaza-te
parculeolian cez

Rezultatele financiare înregistrate în 2014 au fost afectate de provizionul de deprecierea activelor. Scăderile au fost înregistrate în activitatea de producție a energiei eoliene (565,8 milioane lei), fiind cauzate în principal de neprimirea certificatelor verzi pentru Fântânele Vest (Tomis Team). Din acest motiv, anul trecut, grupul CEZ a fost nevoit să instituie noi provizioane, printre care și cel cu pentru impozitul pe turbine, calculat retroactiv pe patru ani.

1.286 GWh de energie verde produsă de parcul eolian CEZ, proiecte de responsabilitate socială în valoare de 1.077 lei, investiții în rețeaua de distribuției a energiei electrice de aproape 162 miliane de lei, pierderi de energie electrică în rețea reduse la 10,62%, EBITDA de 429,8 milioane lei, proiectul de mobilitate verde și parteneriatul de eficiență energetică dezvoltat împreună cu autoritățile locale. Acestea sunt cifrele de activitate ale companiei CEZ Distribuție în 2015.

CITEȘTE ȘI Prea multă energie verde?

Certificate verzi

Deși în creștere, producția de electricitate a parcurilor eoliene întârzie să își facă simțită prezența în raportările financiare, principalul motiv fiind amânarea de tranzacționare a unui certificat verde pe fiecare MW produs.

În opinia lui Martin Zmelik, country manager CEZ România, pentru a ieși din blocajul de pe piața certificatelor verzi ar trebui să se aplice, simultan, următoarele trei acțiuni: extinderea valabilității certificatelor verzi deja emise, revizuirea schemei de excepții de care beneficiază marii consumatori de electricitate și creșterea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă de surse regenerabile.

CITEȘTE ȘI CEZ, EBITDA în scădere și pierdere în 2014

Transformare smart

La un deceniu de existență pe piața românească de energie, CEZ Distribuție a dat startul unei noi transformări, într-o companie inteligentă, mai flexibilă și inovativă.

Compania a demarat un proiect pilot de citire a contoarelor la distanță, respectiv conectarea/ reconectarea clienților la distanță. Ca urmare a acestui proces, reprezentanții CEZ România estimează o reducere cu 25% a timpului de intervenție, de la momentul primirii informației până la remedierea situației.

De asemenea, investițiile în rețelele electrice au rămas o prioritate pentru CEZ. Grupul a investit 161.965.830 lei în CAPEX, din fonduri proprii, și 161.853.680 lei reprezentând puneri în funcțiune pentru integrarea stațiilor în sistemul SCADA, modernizarea sau înlocuirea transformatoarelor, instalarea echipamentelor controlate de la distanță și îmbunătățirea calității energiei electrice distribuite.

Dacă în 2008, durata medie a întreruperilor pe fiecare client era de 721 de minute pe an, în 2015 a scăzut la 389 de minute. Pentru 2016, companie își propune ca acest indicator să mai scadă cu 10%.

Pentru viitorul apropiat, CEZ România lucrează la soluţii de stocare a energiei pe care o produce în parcul eolian, dar şi la o staţie de încărcare pentru automobilele electrice, de concepţie proprie, care ar putea fi certificată până la finalul acestui an.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii