FacebookTwitterLinkedIn

Regulamentul privind vizele din 2001 conține lista statelor non-UE ai căror cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în spațiul Schengen (“lista negativă”) și a celor ai căror cetățeni nu au nevoie de vize (“lista pozitivă”). Votul de astăzi al Parlamentului pune astfel Moldova de pe lista negativă pe cea pozitivă şi este o decizie foarte importantă pentru continuarea parcursului european al ţării.

Astfel, moldovenii care au pașapoarte biometrice (cu un cip care conține imaginea facială și amprentele deținătorului) vor putea călători în spațiul Schengen pentru perioade între 90 și 180 de zile.

Potrivit procedurilor europene, după votul din Parlamentul European, Consiliul ar urma să aprobe oficial regulamentul amendat, cel mai târziu în luna aprilie, după verificarea legală a textelor în toate limbile.”Regimul liberalizării vizelor pentru cetățenii moldoveni ar putea să fie aplicabil chiar înainte de vară”, a spus Tanja Fajon (S&D, SL).

Cetățenii moldoveni beneficiază deja de un acord de facilitare a vizelor cu UE, în vigoare din ianuarie 2008, iar potrivit datelor Comisiei Europene, numărul cererilor de viză de scurtă ședere în Schengen depuse de cetățenii moldoveni a rămas constant în ultimii trei ani (oscilând între 50 000 și 55 000).

 „Astăzi este o zi importantă nu numai pentru politica de vize a UE în general, ci mai ales pentru Republica Moldova. Sunt fericită că Parlamentul a aprobat cu o majoritate atât de mare decizia de a ridica vizele pentru cetățenii Republicii Moldova”, a spus Tanja Fajon (S&D, SL).

La rândul său, ministrul român de externe Titus Corlăţean a subliniat importanţa acestei decizii. „România a pledat în mod constant la nivel european în favoarea avansării procesului de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, iar decizii precum cea de astăzi reflectă pe deplin această prioritate majoră a politicii externe a României. In acelaşi timp, votul de astăzi transmite un puternic mesaj politic de sprijin al Uniunii Europene faţă de cetăţenii Republicii Moldova. Această etapă este un pas esenţial în procesul decizional privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Vreau să le mulţumesc şi  europarlamentarilor români, care  au avut o contribuţie importantă în cadrul acestui demers”, a spus şeful diplomaţiei româneşti.

De asemenea, Titus Corlăţean a menţionat că „liberalizarea vizelor este urmarea firească şi meritată a patru ani de eforturi serioase şi curajoase ale autorităţilor de la Chişinău. Pentru că a îndeplinit un set complex de criterii şi a parcurs un întreg proces de reformă,  fără precedent în Vecinătatea Estică, Republica Moldova se va bucura în curând de libertatea de circulaţie în spaţiul UE . Am încredere că etapele procedurale rămase vor fi parcurse în cât mai scurt timp, astfel încât cetăţenii de peste Prut să primească vestea mult aşteptată în lunile imediat următoare.”