
În fiecare zi, 27.000 de zboruri înregistrate traversează cerul Europei, însă fragmentarea spaţiului aerian care face uneori imposibile zborurile directe, ceea ce duce la o durată mai mare a călătoriei şi la un consum ridicat de combustibil şi de emisii de CO2, dar cel mai important costul estimat la cinci miliarde de euro pe an este suportat de pasageri, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.
Spațiul aerian european este structurat în jurul granițelor naționale: 28 de sisteme naționale de control al traficului aerian, care gestionează 60 de centre divizate în peste 650 de sectoare.
Pornind de la ideea că fragmentarea înseamnă ineficienţă, proiectul Cerului European, lansat în anii ’90, a fost actualizat în anul 2009. Astfel, propunerea actuala, numită SES2+ doreşte accelerarea reformei serviciilor de navigaţie aeriană bazându-se pe două coordonate majore: în primul rând, ineficiența navigației aeriene care presupune înlăturarea barierelor naționale care va permite rute mai scurte. Separarea organizațională și bugetară a autorităților naționale de supraveghere de organizațiile de control al traficului aerian va ameliora siguranța și controlul. În al doilea rând, gestionarea fragmentată a traficului aerian ceea ce presupune că cele 28 de sisteme naționale de control al traficului aerian vor fi înlocuite de 9 sisteme regionale – deja create, dar încă neoperaționale.
Votul final asupra raportului este programat să aibă loc în luna martie, în plenul Parlamentului European.
Crearea Cerului Unic European nu este însă pe placul tuturor, căci nu este pentru prima dată când controlorii de trafic fac grevă pentru a protesta împotriva măsurilor de reducere a costurilor, propuse de Bruxelles. Astfel, ieri, în ziua votului din comisia pentru transport a Parlamentului European, mai multe sindicate au decis să facă grevă.
„Revendicările au în vedere mai ales proiectul de modificare al proiectului european « Cer Unic » şi dorinţa Comisiei Europene de a reduce exclusiv costurile aferente serviciilor de navigare aeriană”, potrivit unui comunicat al unuia dintre sindicatele participante la grevă, scrie cotidianul francez Le Parisien.