Cautare
, Contributor

certSIGNVoice |
|

certSIGNVoice: Digitizarea business-ului românesc

Adoptarea pe scară largă a comerțului electronic și beneficiile pe care acesta le-a adus fluxurilor de business au contribuit la creșterea nivelului de adoptare al semnături electronice.
 aboneaza-te
brandvoice certSIGN

Aurel Meiroșu, Director Dezvoltare Afaceri al certSIGN

În ultimii ani, transformarea digitală a businessului a depășit nivelul de tendință și a devenit o componentă centrală a strategiei de afaceri. Pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze, nevoile business-urilor se cristalizează, iar furnizorii de servicii electronice trebuie să fie pregătiți să răspundă cu soluții performante. Vorbim despre acest trend pe piața din România cu Aurel Meiroșu, Director Dezvoltare Afaceri al certSIGN.

Cum s-a ajuns la acest trend de digitizare?

Mediul privat a luat în calcul în principal considerentele de cost. Transformarea digitală astăzi este determinată de dorința de creștere a productivității și de eficientizarea muncii. Daca inițial companiile au căutat soluții core (ERP) prin care să economisească atât bani, cât și timp, acum caută soluții care să asigure pe lângă eficiență și siguranță, care este garantată de utilizarea semnăturilor electronice. Cu toate că acestea puteau fi implementate și până acum, pasul decisiv a fost intrarea în vigoare a eIDAS (regulamentul european care a adus o recunoaștere uniformă a semnăturii electronice și a altor servicii de încredere pe întreg teritoriul european) ce a deschis ușile către proiecte pilot, mai ales în zona de banking.

Există cadru legal pentru digitizarea business-ului?

Da. În primul rând eIDAS, plus legislația națională a fiecărui stat membru. În cazul României este vorba de legea semnăturii electronice și a arhivării electronice. Aceste legi existau și înainte de 2017, dar cu toții cunoaștem gradul de reticență al business-ului. Acesta a scăzut odată cu apariția legislației europene, dar chiar și după intrarea în vigoare a acestui regulament credem că mai e nevoie încă de educație în utilizarea semnăturii electronice cu valoare legală în relațiile de business. certSIGN a identificat potențialul acestor soluții încă de acum 4 ani și am reușit să implementăm proiecte de succes pentru clienți din domenii diverse (banking, sănătate, utilități, vânzări, etc).

Cât de pregătit este mediul de afaceri românesc să se integreze în mediul de afaceri digitizat European?

Foarte pregătit. De la infrastructura IT necesară (unde piața românească este recunoscută la nivel mondial) până la soft și proceduri de securitate, toate sunt la nivel european. Pe un astfel de fond modern se pot dimensiona atât soluții interne, cât și soluții integrate dedicate clienților, partenerilor, furnizorilor, etc. De asemenea, trebuie să revin la eIDAS al cărui principal obiectiv este asigurarea interoperabilității la nivelul tuturor statelor membre în ceea ce privește utilizarea mijloacelor electronice.

În ultima perioada vedem o creștere importantă a prevalenței dispozitivelor mobile în business. Cât de fezabile sunt aceste soluții pentru business?

Dispozitivele mobile au devenit principalele instrumente pentru asigurarea “mobilității business-ului” atât pentru management, cât și pentru angajați, iar în această direcție certSIGN are deja pregătite soluții de securitate și servicii de semnătura electronică la distanță. Avem convingerea ca pe termen mediu societatea informațională se va dezvolta și  va permite, spre exemplu, utilizarea unui certificat digital atât pentru depunerea declarațiilor la ANAF, cât și pentru semnarea unui contract de credit cu banca, semnarea documentelor de angajare la noul loc de muncă, a unui contract de vânzare/cumpărare, etc. Acest scenariu este posibil, iar certSIGN are soluțiile deja dezvoltate.

Într-o lume ideală, în care timpul e important, totul trebuie să se întâmple din fața calculatorului sau de pe telefonul mobil (Estonia este un exemplu remarcabil în acest sens). În momentul de față, ceea ce ne dorim este ca instrumentele de mai sus să poată fi accesate de la distanță devenind astfel mult mai ieftin și mai eficient de implementat. Așadar, primul pas spre o societate informațională sigură raportată la legislația aplicabilă este crearea unei sinergii între companiile care au interes în aceasta zonă (bănci, retaileri, companii cu mulți angajați) și furnizorii de soluții și servicii de încredere din piață.

Să ne așteptam ca în maxim un deceniu, majoritatea fluxurilor de business să fie electronice?

Da. Suntem destul de siguri de asta și pot da exemplul nostru. În momentul acesta certSIGN are soluții ce permit semnarea electronică a documentelor la distanță fără a mai avea nevoie de token,  pe care multe organizații financiar bancare sunt dispuse să le pună la dispoziție gratuit clienților. Dacă adăugam la acestea și faptul că mediul financiar bancar este generatorul business-ului, răspândirea va fi exponențială.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii