Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Industrie |
|

Cernat (C.E.): Aproximativ 2 milioane de joburi din România depind de exporturile directe şi indirecte extra-UE

În România, un număr de 1,5 – 2 milioane de joburi depind de exporturile directe și indirecte extra-UE, iar criza provocată de pandemia de coronavirus ar putea să elimine 10% dintre acestea. Este concluzia oferită de către Lucian Cernat, negociator-şef în materie de norme industriale non-tarifare şi achiziţii publice internaţionale, Direcţia Generală Comerţ, Comisia Europeană, notează Agerpres.
shutterstock_1784342675

“Vom avea o scădere a comerţului european undeva la 15%, probabil. Nici în timpul crizei financiare din 2008 – 2009 nu am avut o asemenea scădere a comerţului european. Deci, va fi un şoc extrem de serios şi majoritatea experţilor speră ca şocul să fie de scurtă durată şi să avem o relansare foarte rapidă. (…) Dacă ne uităm şi translatăm cele 10-15% de pierderi în exporturi şi importuri la cifra exporturilor, în 2020, ne aşteptăm la o pierdere undeva la 280 – 500 miliarde de euro. În 2020 ne aşteptăm la o reducere a exporturilor UE-27 între 280 şi 470 de miliarde de euro. Între 4 şi 7 milioane de joburi UE depind de exporturi şi riscă să fie pierdute în UE-27. În România, aproximativ 1,5 – 2 milioane de joburi depind de exporturi directe şi indirecte extra -UE. Ca urmare a crizei Covid, 150.000 – 200.000 de joburi pot fi pierdute în România”, a declarat Lucian Cernat.

Potrivit acestuia, în România aproape două milioane de joburi sunt susţinute de comerţul cu restul lumii.

Comisia Europeană a lansat, în 16 iunie 2020, o revizuire majoră a politicii comerciale a Uniunii Europene, inclusiv o consultare publică prin care se solicită contribuţii din partea Parlamentului European, a statelor membre, a părţilor interesate şi a societăţii civile.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii