FacebookTwitterLinkedIn

Preţurile gazelor naturale din Europa, deja la un nivel ridicat, ar putea creşte şi mai mult din cauza capacităţilor scăzute de stocare, avertizează CEO-ul Gazprom.

Capacităţile de stocare a gazelor din Europa sunt cu 22,9 de miliarde metri cubi (bcm) sub nivelul normal. „Este foarte mult, toţi experţii spun că Europa nu va putea să recupereze decalajul şi să majoreze nivelul gazelor stocate”, a declarat şeful Gazprom. Acesta a avertizat: „Europa va intra în perioada de toamnă-iarnă cu un deficit în capacităţile subterane de stocare. (…) Desigur, situaţia are impact asupra preţurilor şi vedem că în Europa preţurile bat toate recordurile posibile. Este posibil chiar să înregistreze noi recorduri”, a afirmat Miller.

Grupul rus Gazprom vrea să livreze gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 2 de luna viitoare

Declarațiile lui șefului Gazprom intervin în aceeași zi în care un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa. Esuspectează compania rusă de manipularea pieţei. Într-o scrisoare din adresată Comisiei Europene, 40 de parlamentari europeni au informat Comisia că suspectează Gazprom că ar fi acţionat pentru majorarea preţurilor gazelor naturale, potrivit Digi24.

Cerem Comisiei Europene să deschidă urgent o investigaţie privind posibila manipulare deliberată a pieţei de către Gazprom şi potenţiala încălcare a reglementărilor UE privind concurenţa, se arată în scrisoare. Executivul comunitar a confirmat primirea scrisorii şi a anunţat că va răspunde în timp util.