
Prețul final al IPO-ul a fost de 19 lei/acțiune, valoarea totală a ofertei ajungând la 186 de milioane de lei (50 de milioane de dolari).
Tranșa dedicată investitorilor retail a fost suprasubscrisă de peste patru ori, în condițiile în care aceștia au avut alocată 10% din ofertă, respectiv 980.000 de acţiuni, astfel că subscrierea acestora a depăşit 4 milioane de acţiuni.
„Nu credeam că am ocazia să vin la o listare anul ăsta, având în vedere ce se întâmplă pe pieţele internaţionale. Sfere noi apar pe piaţa listărilor, după sistemul medical, fast-food, acum e industria vinurilor. Eu, cu autoritatea din Republica Moldova, am o permanentă colaborare. Semnalul de astăzi este o invitaţie pentru mediul economic din Republica Moldova de a alege această cale de finanţare care este IPO în piaţa bursieră românească. În legătură cu noua echipa executivă de la BVB, ieri, am avut o întâlnire cu noua conducere a bursei şi cu Consiliul BVB. Am constatat principalele direcţii ale BVB, în special pe zona infrastructurii bursiere, dar şi a Contrapărţii Centrale ca în 2018 să reuşească să ne aducă acolo unde ne este locul, la statutul de piaţă emergentă. Momentul de astăzi este un model inclusiv pentru agenţii economici români”, a spus Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Prin listare, s-a delistat, parțial, Horizon Capital, cea mai importantă companie de private equity din Ucraina și Moldova, care rămas acționar minoritar și care a intrat îna cționariat în 2010.
În schimb, acționarul majoritar al Grupului Purcari a rămas Victor Bostan, fondatorul şi CEO-ul, de profesie oenolog, cu peste 35 de ani de experiență în industria vinului.
Un alt acționar important al companiei este International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group.
„Oferta s-a încheiat cu un succes deosebit. (…) Purcari este, poate, una dintre cele mai bune cărţi de vizită ale Republicii Moldova. (…) Purcari este un deschizător de drum şi în alt sens, nu numai economic. Sper din suflect ca domnul Bostan să reușească să deschidă ochii și mințile antreprenori din Republica Moldova, astfel încât mai mulți antreprenori din Republica Moldova, cu afaceri deosebite, să poată să-şi listeze propriul business la Bucureşti și să aibă succesul similar cu cel înregistrat de Purcari. Astfel, sperăm să transformăm podul de flori într-un pod economic și pragmatic, benefic ambelor țări”, a spus Lucian Anghel, preşedintele BVB.
Schimbul comercial dintre România și Republica Moldova din 2017 s-a ridicat la peste 1 miliard de dolari, țara noastră fiind principalul partener comercial al țării vecine. În plus, aproximativ 1.670 de companii din Republica Moldova aveau capital românesc.
Lenna Koszarny, Partener Fondator și CEO al Horizon Capital, a reamintit că, în ultimii trei ani, EBITDA Grupului Purcari a crescut de 4 ori.
Datorită creșterii consumului din Europa Centrală și de Est (ECE), veniturile Purcari au crescut cu 34%, ȋn perioada 2014-2016, cu rate medii anuale de creștere de 55% ȋn Romania, 49% ȋn Polonia, 44% ȋn Moldova, 15% ȋn Cehia şi Slovacia. Nivelul ridicat al creșterii s-a menținut, în primele nouă luni ale anului trecut, în care veniturile s-au majorat cu 35% pe an, creșterea în România accelerând la 69% față de aceeași perioadă din 2016.
„Este cu adevărat un moment propice pentru a fi în industria vinului: producția globală nu poate satisface cererea în creștere, ducând la lipsuri și marje mai mari pentru producători. Spre deosebire de petrol, curba cerere-ofertă nu poate fi ușor rebalansată pentru că nu există «vin de şist»”, a declarat Victor Bostan.
Consumul global de vin în 2017 este estimat de OIV la 243 de milioane de hectolitri, cu o producție corespunzătoare de 247 de milioane de hectolitri. În ultimele două decenii, raportul dintre consumul mediu și producția globală a fost ȋntre 0,85 și 0,90. Totuși, recoltele scăzute din 2017 vor vedea acest raport ajungând la 0,98.
Reechilibrarea pieței mondiale a vinului a avut un efect pozitiv asupra prețurilor vinurilor tranzacționate, care au crescut, în medie, de la 2,1 euro pe litru în 2006 la 2,8 euro în 2016, potrivit OIV. Se preconizează că această tendință va continua și în 2017, deoarece OIV previzionează o scădere cu 8% a producției globale, volumele scăzând în Italia cu 23%, ȋn Franța cu 19%, ȋn Spania cu 15%, ȋn Germania cu 10% și ȋn Chile cu 6%, generând creșterea prețurilor mondiale ale vinului.
România și Moldova au făcut excepție de la această tendință, ambele benefiind de o recoltă bogată, în creștere cu 64% și, respectiv, cu 20% faţă de anul 2016, ceea ce este de bun augur pentru marjele producătorilor din ambele ţări ȋn 2018.
Fondată ȋn 1827, Vinăria Purcari a devenit un grup format din patru vinării, ȋn Moldova şi România: Vinăria Purcari, Vinăria Bostavan, Crama Ceptura şi Vinăria Bardar, totalizand circa 1.060 de hectare de viţă de vie ȋn gestiune. Grupul este liderul segmentului premium ȋn Romania, cu o cotă de piață de 26%, și cel mai mare exportator de vin din Moldova, cu o reţea de exporturi care acoperă peste 30 de ţări.