Cautare
, Staff

ForbesLife |
|

Centenarul femeilor din arta românească: peste 850 de artiste celebrate

Centenarul femeilor din arta românească propune un proiect compus, constând în expoziție-cercetare, dezbatere, masă rotundă și publicație, având loc la București și Sibiu, în luna noiembrie.
centenar

Dezbatere

Vineri, 3 noiembrie 2017, are loc dezbaterea „Centenarul femeilor din arta românească” la Muzeul Municipiului București – Palatul Suţu având ca invitați istorici și cercetători: Alin Ciupală, Angelica Iacob, Cosmin Nasui, Victor Sămărtinean, Cristian Vasile. Prezentarea va include studii și analizele personale istorice, antropologice și de istoria artei ale componentei feminine în arta românească, cu focus pe diferite perioade istorice ale Centenarului.

Expoziție – cercetare

„Centenarul femeilor din arta românească” este alcătuită din lucrări de artă originale, artefacte, memorabilia, cataloage, arhivă digitală, o serie de infografice care prezintă sub-temele cercetării și două proiecții video: una care cuprinde o generoasă selecție de interviuri video cu artiste contemporane și o alta care derulează o amplă arhivă de imagini cu opere de artă realizate de artiste femei în perioada centenarului. Lucrările de artă includ peste treizeci de artiste, dintre care: Cecilia Cuțescu-Stork (1879-1969), Elena Popea (1879-1941), Rodica Maniu (1890-1958), Milița Petrașcu (1892-1976), Puia Hortensia Masichevici (1917-2010), Lidia Mihăescu (1918), Alma Redlinger (1924-2017), Iulia Oniță (1923-1987). Expoziția este completată și de prezentarea, ca index și ca arhivă digitală, a peste 850 de artiste din România, dintre care unele mai puțin cunoscute, datorită faptului că nu au beneficiat încă de recuperare și reevaluare istorică.

„Fenomenele culturale și artistice au cunoscut încă de la începutul secolului XX o largă participare artistică nu doar din partea bărbaților, ci și a femeilor. Absența remarcării și creditării rolului acestora a întârziat aproape mai bine de un secol, din pricina societăților patriarhale cu o puternică influență machistă. Recuperarea istorică a prezențelor feminine și a rolului lor a depășit faza activistă a feminismului și încearcă restabilirea firească a unor echilibre sociale și culturale de o mare importanță istorică”, declară Cosmin Nasui, curator și istoric de artă.

Vernisajul are loc miercuri, 8 noiembrie 2017, la ora 14.00, la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal, Sibiu și face parte din Agenda culturală a aniversării Bicentenarului Brukenthal 2017. Expoziția este deschisă în perioada 8 noiembrie 2017 – 28 februarie 2018. Din martie 2018 este găzduită și de Muzeul de Artă Brașov.

Masa rotundă

Marți, 28 noiembrie 2017, cu ocazia lansării programului național al Centenarului, are loc masa rotundă cu tema „Centenarul femeilor din arta românească” la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal. Această masă rotundă îi are ca invitați pe Iulia Mesea, Cosmin Nasui, Radu Popică, Victor Sămărtinean, Robert Ștrebeli.

Tot acest eveniment va marca și apariția publicației „Centenarul femeilor din arta românească”, la editura PostModernism Museum și va fi alcătuită din studiile autorilor: Adrian Buga, Alin Ciupală, Marian Constantin, Iulia Mesea, Cosmin Nasui, Cristian Vasile, Victor Sămărtinean, un studiu inedit de Yvonne Hasan (1925-2016), nepublicat până acum, acompaniate de reproducerile lucrărilor de artă realizate de artiste. De asemenea, publicația conține un index de peste 850 de nume de artiste și o secțiune de bibliografie.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii