FacebookTwitterLinkedIn

De când lumea, antidotul realității a fost povestea. Marele merit al basmului este că ia viața de zi cu zi și îi oferă o certitudine pe care realitatea nu și-o poate permite: faptul că Binele învinge întotdeauna Răul.

Și, parcă pentru a compensa penuria de happy-end-uri a secolului XXI, artiștii își întorc tot mai des privirea asupra poveștilor clasice: am avut filme blockbuster precum „Snow White and the Huntsman” cu Charlize Theron și Kristen Stewart sau „Mirror, Mirror” cu Julia Roberts; serialul „Once Upon a Time” – bazat pe povestea unui orășel din America, în care toate personajele din basme au supraviețuit și trăiesc printre oamenii zilelor noastre – face furori în întreaga lume, iar mari designeri de modă precum Manolo Blahnik sau Christian Lacroix ilustrează cu succes cărți de fairytales.

Toate sunt, însă, basme pentru oameni mari. „La bază, poveștile reprezintă ceva foarte sinistru”, explica fotograful Tim Walker la vernisajul expoziției sale „Tim Walker: Story Teller”, de la Somerset House, din Londra. „Pe măsură ce viața devine tot mai complicată, adulții sunt cei care aleg să le îndulcească”.

Nu și Walker, care explorează granița fină dintre lumină și întuneric în basmele copilăriei prin fotografiile sale construite asemeni unor producții cinematografice: decoruri elaborate, machiaje și coafuri ieșite din comun și, mai ales, o abordare total atipică a conceptului de „poveste pentru copii”: de la ipostaza cu modelul american Lindsey Wixson escaladând un gard de sârmă ghimpată pentru a scăpa de o păpușă gigantică aflată pe urmele sale și până la Karlie Kloss (într-o ținută Karl Lagerfeld) sărind peste rămășițele ghinionistului personaj Humpty-Dumpty.

Nume cunoscut în fotografia internațională, Tim Walker a lucrat pentru Vogue, Vanity Fair, W și The New Yorker, este autorul faimoasei fotografii cu Alexander McQueen și craniul de Hamlet și se declară inspirat de Pălărierul Nebun din „Alice în Țara Minunilor”.

Clic aici pentru o galerie foto cu celelalte povești minunate ale lui Tim Walker.