Cautare
, Contributor

SEO & Content Marketing Agency

Lideri |
|

Cele mai vechi profesii din lume

Piața muncii este într-o continuă schimbare și noi profesii sunt create în mod constant. Acestea reprezintă cererea economiei moderne și au scopul de a crea cât mai multe locuri de muncă. Există însă și multe profesii, populare în urmă cu sute de ani, care încă își găsesc adepți în societatea actuală.
 aboneaza-te
shutterstock_1065212870

1. Croitor

Nimeni nu știe cu exactitate când strămoșii noștri au început să poarte haine, dar antropologii estimează că îmbrăcămintea a apărut în urmă cu 100.000 – 500.000 de ani. Cele mai vechi ace de cusut datează de acum 41.000 – 60.000 de ani în urmă. Primele haine erau simple și erau purtate mai ales de populațiile care locuiau în zone climatice mai reci. 

Cu toate că oamenii poartă haine de mii de ani, croitoria ca profesie a apărut abia în secolul al XII-lea, când hainele au trecut de la fi doar obiecte cu care îți acoperi corpul la un simbol al statutului social. Despre broderie și țesăturile de lux se spune că erau folosite pentru a sublinia poziția unei persoane în societate. Hainele au devenit, așadar, mai mult decât o necesitate, iar cei care lucrează în prezent în acest domeniu pot câștiga sume foarte mari.

2. Artist

Cele mai vechi picturi din lume datează de acum 65.000 de ani, au fost realizate de Omul de Neanderthal și au fost descoperite, în ultimii ani, în trei peșteri din Spania. Deși aceasta este cea mai timpurie descoperire a unei forme de artă, cercetătorii susțin că oamenii aveau deja abilități de a face artă înainte de a părăsi Africa (în urmă cu peste 65.000 de ani). Arta antică înfățișa în mare parte viața de zi cu zi și prezenta oameni și animale.

Odată cu trecerea timpului, arta a devenit mai rafinată, iar, în prezent, picturile și sculpturile vechi sunt cele mai valoroase. Cu toate că arta este apreciată de oameni din întreaga lume, profesia de artist nu este una care să aducă beneficii financiare consistente.

3. Muzician

Cercetătorii sunt de părere că oamenii au început să se preocupe de muzică în timpul „exploziei culturale“ de acum 50.000 de ani, vocea fiind considerată primul instrument muzical. Ulterior, oasele de animale erau folosite pentru a crea flaute, de exemplu.

Primele dovezi ale unor instrumente muzicale datează din urmă cu 42.000 – 43.000 de ani și au fost descoperite în Germania. De atunci, muzica are un rol esențial în fiecare cultură a lumii. Profesia de muzician este printre cele mai populare și mai bine plătite.

4. Arhitect – constructor

Oamenii au început să se îndepărteze de un stil de viață nomad în urmă cu peste 10.000 de ani. Odată ce agricultura care a înflorit în Mesopotamia, civilizațiile timpurii au început să-și construiască așezări permanente. Inițial, casele erau construite de locuitorii lor, dar constructorii au apărut odată ce rolurile oamenilor în societate au fost mai bine definite.

În prezent, proiectarea și construirea clădirilor se numără printre cele mai populare opțiuni de carieră.

5. Povestitor

Una dintre cele mai vechi profesii din lume este cea de povestitor. Originile limbajului uman sunt încă necunoscute. Cercetătorii nu sunt încă siguri care specii de hominide au fost primele care au dezvoltat abilități de protolimbaj, iar cele mai bune estimări ale dezvoltării limbii printre oamenii moderni datează din urmă cu 200.000 de ani. Povestirea orală este, cel mai probabil, la fel de veche ca limba oamenilor.

Despre profesia modernă de povestitor se spune că era practicată de persoane educate care obișnuiau să inventeze povești și să le spună copiilor care voiau să îi asculte. Această profesie a avut un impact pozitiv asupra psihicului uman, cu atât mai mult cu cât în acea vreme nu existau cărți. Familiile regale obișnuiau să aibă la palat câte un povestitor.

Revoluția digitală a creat o mulțime de joburi despre care oamenii nu credeau că au nevoie în urmă cu 20 – 30 de ani. Însă, în mijlocul acestei perioade de inovație, încă există loc pentru profesiile tradiționale, iar multe dintre acestea au un rol crucial în economia modernă.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii