FacebookTwitterLinkedIn

Studiul „Monitorizarea Investițiilor în Publicitate” (MIP), realizat de Biroul Român de Audit al Tirajelor (BRAT), arată că cele mai mari bugete de publicitate stradă în 2012 au fost operate de grupul Epamedia. Calculul s-a făcut pe baza tarifelor-listă de publicitate. Epamedia deține o cotă de piață de 24% din totalul afacerilor outdoor monitorizate de BRAT.

Un alt jucător important, Affichage România, a avut bugete de 9,6 milioane de euro (rate card), cu o cotă de piață de 23%. Studiul relevă faptul că cei doi operatori importanți ai pieței, Epamedia și Affichage România, dețin aproape jumătate din piață (47%).

Piața de panotaj din România este în continuare nereglementată din punct de vedere legislativ (foarte puține rețele de panouri scoase la licitație de către administrațiile locale). Din acest motiv, studiile aplicate asupra impactului reclamelor sunt foarte rare, iar nivelul investițiilor publicitare este calculat cu mari marje de eroare.

Monitorizarea BRAT este un pas important în scoaterea la „lumină” a bugetelor de publicitate care se investesc în acest domeniu, chiar dacă este făcută pe baza tarifelor-listă.

În prima jumătate a topului companiilor de outdoor figurează firmele Getica OOH (cu un volum brut de 6,6 milioane de euro), Spectacular OOH & Printing (4,01 milioane de euro), Universal Solution (2,85 milioane de euro) și New Age Adv Agency (2,43 milioane de euro).

Cei mai mari consumatori de publicitate stradală au fost companiile din domeniul comunicațiilor și din retail.